In Memoriam: Anthony Bourdain (1956. – 2018.), gospodin i pustolov

Jučer je u svojoj hotelskoj sobi u okolici Strasbourga u Francuskoj pronađen mrtav američki kuhar, pisac, televizijska zvijezda, gospodin i pustolov Anthony Bourdain. Uzrok smrti: samoubojstvo.

Anthony Bourdain (foto: Wikipedia)

Anthony Bourdain imao je, naoko, sve. Novac i slavu, život ispunjen pustolovinom, putovanjima svijetom, vrhunskom hranom i pićem. Bio je omiljen među slavnim prijateljima i publikom, u vezi s divnom ženom koja ga je voljela. Postigao je više nego što se ostali usuđuju sanjati. Ali ne pitajte kako se takav čovjek odluči ubiti, jer depresija, ta bolesna kuja koja spava u duši, kako je to lijepo sročio naš Bare, također ne pita. Možda baš i više, kad pokačimo kvačice na sve kućice onoga što se smatra uspjehom u očima svijeta, izostanak smisla grize još jače kroz zube crnoga psa.

Bourdain je karijeru započeo kao kuhar u brojnim profesionalnim kuhinjama, a slavu je stekao početkom stoljeća i knjigom “Kitchen Confidential” (kod nas objavljenom u izdanju Frakture kao “Dosje kuhinja”) što mu je otvorilo vrata televizije, gdje je vodio niz kulinarskih emisija, od “A Cook’s Tour” do “Parts Unknown”, u kojima je putovao svijetom i upoznavao gledatelje s hranom i kulturom različitih zemalja.

Ono što je Tonyjeve emisije činilo tako posebnima u odnosu na pregršt drugog sličnog programa bio je njegov duh “zločestog dečka kuhinje” i karizma rock zvijezde dodatno potencirana stilom koji je uključivao tetovirano tijelo i jezik zbog kojeg su njegova putovanja bila popraćena upozorenjem za osjetljivije gledatelje. Bio je strastveni zaljubljenik u glazbu, a otvoreno je govorio o svojem divljem životu koji je u jednom periodu uključivao i ovisnost o heroinu.

Ne čudi stoga da je takav živopisan lik prijateljevao s galerijom likova koja uključuje sve od Iggyja Popa do bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, te da su se svi oni jučer javili sa sjećanjima na pustolovine koje su dijelili s Bourdainom. Jednu od duhovitijih uspomena podijelio je glazbenik i glumac John Lurie koji je rekao kako ga je najviše dojmila Bourdainova realnost. “I cooked him a boiled egg,” kaže Lurie. “He found it ‘delicious’.”

Anthony je stekao naklonost pokreta #MeToo kada je javno podupro svoju djevojku, talijansku glumicu Asiju Argento u optužbama protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, ali i skrenuo pozornost na sličnu kulturu u svijetu kuhinje. Smatra ga se i velikim prijateljem Palestine nakon što je izjavio kako je svijet nanio mnogo zla tom narodu, sramotno im oduzevši i temeljnu ljudskost.

Opisujući svoju emisiju na CNN-u, Bourdain je opisao i svoj život: “Putujem svijetom, jedem razna sranja i u principu radim što god mi jebeno padne na pamet.” No, ni to nije moglo biti dovoljno ako mu je bolest priječila da nađe smisao u životu ispunjenom avanturom i uspjehom. Ovako će ostati upamćen kao jedan od posljednjih primjeraka izumiruće vrste gospode i pustolova, hrabar borac za jednakost čiji je životni stil bio dovoljno ‘cool’ da nadahne i druge da slijede njegov primjer.

A takvih nam nedostaje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X