‘Infra Devil’ u Kulturnom centru Mesnička

Strip izložba ‘Infra Devil’ autora Berina Tuzlića otvorena je u četvrtak 19. prosinca u zagrebačkom Kulturnom Centru Mesnička.

Izložba Infra Devil autora Berina Tuzlića u Kulturnom Centru Mesnička (Foto: Vedran Metelko)

Svestrani umjetnik Berin Tuzlić kojeg hrvatska publika možda ponajviše pozna kao glazbenika koji stoji iza glazbenog one-man benda Drumelody, u četvrtak je kroz izložbu u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička predstavio svoj novi strip album “Infra Devil”.

“Infra Devil” je distopijski znanstveno-fantastični strip koji je došao do svog trećeg toma, ako se računa nastupni strip album “Devil Inside” kojim se Tuzliću otvorio put i prema američkom tržištu jer je taj strip donosio jednu veliku novinu. Naime, “Devil Inside” bio je osmišljen kao strip koji je išao uz album “Aero” Drumelodyja, čime je jedan strip dobio svoj sountrack, odnosno glazbeni album je dobio strip temat. Glazbeni album bio je dostupan jednostavnim očitavanje QR code-a koji je bio sastavni dio strip albuma.

Tuzlić ponajviše inspiriran radom jednog Franka Millera (“Sin City”), uspio je u “Infra Devilu” prožeti simboliku Zapada i Istoka, Disneylanda i nekadašnjeg socijalističkog svijeta i izgraditi jedinstvenu strip priču, tj. kako je sam rekao prilikom predstavljanja izložbe: “Kako mi je rekao američki izdavač, američka publika koja prati “Infra Devil” je SF publika koju zanima vidjeti nešto potpuno izvan okvira, odnosno nešto s čime se nije mogla dosad susresti.”

U Hrvatskoj se “Infra Devil” može naručiti preko hrvatskog nakladnika Strip Centar Tino.

Izložba stripa “Infra Devil”, koja se može pogledati još nekoliko dana u Kulturnom centru Mesnička, bila je povod da okupljeni pogledaju i desetak kratkih animiranih filmova Berina Tuzlića koji su dosad osvajali nagrade ili ulazili u nominacije na brojnim svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranog filma. Razgovor s Berinom Tuzlićem je tijekom predstavljanja izložbe vodio Zoran Stajčić, urednik ovog portala.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X