Irena Žilić u Tvornici – pravo putovanje je počelo (2. dio)

Rasprodan koncert na promociji albuma ‘Travelling’ u petak najbolji je pokazatelj kako raste broj publike koja želi kvalitetnu domaću glazbu.

Irena Žilić u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Kad smo prošle godine u veljači u Malom pogonu Tvornice kulture u sklopu programa Inkubator, čija namjena je bila predstavljati po večeri tri nova mlada imena na sceni, organizirali koncert Irene Žilić i bendova Achromatic Attic i Mel Camino jedva da se bilo okupio osamdesetak posjetitelje. Danas, godinu i kusur dana kasnije po izdavanju debi albuma „Travelling“ Irena Žilić je na svom solo nastupu rasprodala isti taj Mali pogon, koji nakon preuređenja prima i do 300 posjetitelja (bar tako kažu upućeni).

Prva od mladih kantautorica kojoj je to pošlo za rukom bila je Dunja Ercegović aka Lovely Quinces, a nedavno je na promociji svog EP-ja jesen i Sara Renar napunila klub. Taj uspjeh Lovely Quinces u tom trenutku je bio pravo malo čudo na našoj klupskoj sceni. Irena Žilić nastavlja taj niz i sad se na to već gleda kao normalna stvar… Što će reći, možda se prebrzo navikavamo na ‘čuda’, pa nam nakon toga ponovljeni scenarij to nije. No ruku na srce, ipak jest, jer posljednji podvig Irene Žilić koji se dogodio u petak navečer, kad je u isto vrijeme u Vintage Industrila Baru nastupao The Marshmallow Notebooks, očigledan je marker da je sve više publike željno jednog drugačijeg pristupa glazbi od onih ‘uobičajenih’ kojima se obilježava domaći mainstream.

To više nisu izvođačice čiji je limit posjećenosti Škrabice u Booksi (pod tim ne mislim ništa loše o tom programu, dapače, takvih prostora i programa ‘inkubatora’ novih imena svakako treba biti), a to je ujedno i blagi pokazatelj oporavka scene koja počinje funkcionirati u pravim mjerilima vrijednosti na kojima počiva i svjetska scena. Kraj toj kulturnoj i kulturološkoj samoizolaciju u kojoj su već dvadeset i kusur godina pokidane veze između kvalitetne glazbe, medija, publike i diskografa još uvijek je daleko, ali ovo što se događe je tračak svjetla na kraju tunela. Jer nema nam oporavka bez kvalitetnih proizvoda (u ovom slučaju glazbenih).

Irenin koncert koliko god glazbeno bio uistinu odlično izveden i osmišljen decentnim postepenim uključivanjem pratećih instrumenata (violina, bubnjevi, klavijature) toliko je posjedovao jedan osnovni nedostatak, a to je svjetlo na pozornici. Irena i prateći joj glazbenici cijeli koncert su proveli gotovo u mraku. Ako je koncept da se glazbenici na koncertu ne vide, onda je to loš koncept, ako su bili neispravni front reflektori, onda je to veliki minus za klub. Jer to je stvorilo jedan loš kontraefekt tijekom koncerta, a to je žamor publike.

Nije to samo stvar opće kulture dijela prisutnih, već jednostavno odavno dokazano pravilo masovnog ponašanja. Druga polovica kluba je upravo zbog neosvjetljenosti aktera na bini lako izgubila osjećaj da je na koncertu, a danak su platile pjesme „The Storm“, „On My Own“ i „Autumn Delight“ koje je Irena izvodila uglavnom u pratnji gitare. S druge strane, možda je i ona trebala biti manje pristojna i reći da bi bio red da se neki utišaju. No i to je nešto što dolazi s iskustvom i ‘kilometražom’ pod nogama.

Dobra stvar bila je izvedba koja je uistinu moćni soul-trippin’ i koja je imala sigurnu putanju i dobro odmjerene katarze za ‘povući’ publiku, a to je dakako bila pjesma „Days Of Innocence“ i naravno „Scars“ kojom je zatvoren službeni dio koncerta nakon čega je na bisu Irena izvela „By My Side“, ujedno i jedinu pjesmu koja se ne nalazi na albumu „Travelling“.

O tome koliko je na koncertu bilo ganutih duša svjedočila je kasnije gužva na merch štandu gdje je Irena potpisivala svježe otisnute CD-e i uljudno pročavrljala sa svakim tko ju je nešto pitao. Lijep koncert i još ljepši epilog na kojima samo, kako je već spomenuto, ‘svjetla pozornice’ nisu bila na nivou.

Saznajte više: Irena Žilić ‘Travelling’ – pravo putovanje je počelo…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X