Isplivali novi detalji o slučaju silovanja u koji je upleten bubnjar Sigur Rosa

Prošli smo tjedan pisali o slučaju sada već bivšeg bubnjara Sigur Rosa, Orri Pálla Dýrasona, koji je, u svjetlu optužbi za silovanje, ekspresno podnio ostavku na mjesto u bendu. Sada su, međutim, isplivali i novi detalji o slučaju.

Orri Pall Dyrason (izvor: Instagram)

“U svjetlu izuzetno ozbiljnih i osobnih optužbi protiv njega posljednjih dana danas smo prihvatili ostavku našeg bubnjara Orrija Pálla Dýrasona kako bi mu dopustili da se privatno nosi s optužbama”, svanulo je najednom na službenoj Facebook stranici benda Sigur Ros prošli tjedan nakon što je Instagram već brujao o optužbama losanđeleske umjetnice Megan Boyd koja je Dýrasona optužila za silovanje 2013. godine.

“Bila sam pijana i upoznala sam ga u klubu, poljubili smo se prije nego smo zaspali u istom krevetu, nakon toga sam bila u potpunoj nesvjestici. Probudila sam se s osjećajem da je netko penetrirao u mene dok sam bila u dubokom snu…Dogodilo se to dvaput tijekom iste noći i pitala sam se zašto nisam otišla nakon prvog puta – no bila sam umorna, pijana, u šoku i to se desilo prije nego sam čula za bilo što poput Ubera ili Lyfta. No ništa od toga ne bi trebalo biti važno jer nitko ne zaslužuje da bude silovan/diran/lizan/jeban bez pristanka”, napisala je Boydova na svom Instagram računu.

Nakon toga je u sljedećem Instagram postu, koji je, u međuvremenu obrisan, podijelila navodnu e-mail korespondenciju s Dyrasonom, u kojem je ovaj osporio njeno viđenje te sporne noći.

“Ne razumijem zašto me želiš optužiti za nešto što nisam učinio”, napisao je Dyrason, “Žao mi je što moraš prolaziti kroz sve ovo no moje sjećanje na tu noć potpuno je drugačije od tvojeg. Imali smo lijepu noć, crtali smo i pili u mojem stanu, nakon toga smo otišli u krevet. Sljedeći dan si čak htjela i ostati i pitala si me možeš li, no ja sam morao ići u studio i onda si se uznemirila oko toga. Proveli smo ugodno vrijeme. Sviđa mi se tvoja umjetnost, mislim da si talentirana umjetnica i uživao sam u vremenu koje sam proveo s tobom.”

Boydova mu je na to odgovorila: “Nisam uopće bila ljuta što si morao otići! Bila sam ljuta jer sam se probudila i shvatila da je u meni bio tvoj kurac, bez da sam na seks pristala! Ti si se činio kao da ne znaš što me uznemirilo. Vrištala sam i rekla ti “da se ne jebu ljudi koji spavaju!” Zamolio si me da ostanem i čak me pozvao da s tobom idem u studio. Plakala sam čitavim putem do kuće i poslije. Imala sam traume mjesecima i godinama nisam mogla zaboraviti kako si učinio da se osjećam, kako iskorišteno i potrošeno. Samo jebeno priznaj da si to učinio.”

Dýrason se zatim 1. listopada obratio svojim fanovima putem Facebooka napisavši da se povlači iz benda kako bi se, privatno i u miru, bavio optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Između ostalog napisao je: “U svijetlu svih ovih događaja odlučio sam napustiti Sigur Rós. Teška je to odluka za mene, no ne mogu dopustiti da ove ozbiljne optužbe utječu na moj bend, na važan i lijep posao koji je tamo učinjen posljednjih nekoliko godina. Učiniti ću sve što mogu da se izvučem iz ove noćne more i iz poštovanja prema ljudima koji stvarno pate od trauma uzrokovanih seksualnim nasiljem, neću ovu bitku voditi javno. “

Pitchfork je, od tada, razgovarao s akterima događaja, prvo s Boydovom, a zatim i sa Dýrasonom. Dýrason je još jednom odbio sve navode Megan Boyd da se radilo o nekonsenzualnom seksu izričito tvrdeći da su proveli noć “pričajući i pijući” nakon čega su se uputili u ljubavni odnos. Potvrdio je i autentičnost e-mail korespondencije koju je Boydova javno objavila, a zatim i izbrisala te naveo da će, u danima koji slijede, moći izaći sa više informacija.

Boydova je Pitchforku ponovno prepričala čitav događaj, a Pitchfork je u priču uključio i trojicu njenih prijatelja koji su potvrdili njene navode tvrdeći da se sjećaju kako im je Boydova priču o Dyrasonovom silovanju za vrijeme spavanja ispričala još 2013. godine. Svo troje su potvrdili da su o njenim navodima razgovarali u različitim periodima u razmaku od posljednjih 5 godina.

Boydova je, također, Pitchforku navela da je sa optužbama izašla još 2013. godine, u siječnju, kada je pod pseudonimom na Sigur Rosovom Reddit topicu napisala: “Slušaj Orri, sjećaš li se kada si prije par tjedana, 9. siječnja otišao u klub The Body Shop u Zapadnom Hollywoodu? U svoj si apartman, u Silverlakeu, doveo djevojku koju si upoznao u tom klubu. Čekao si da zaspi, a potom si izjebao njeno onesvješteno nadrogirano tijelo. To se zove SILOVANJE. Sjećaš li se toga?” Kako navode predstavnici Sigur Rosa nitko od benda nikada nije vidio taj komentar.

Boydova također tvrdi da je, godinu dana od incidenta, napisala i Facebook post u kojem je progovorila o tendenciji da poznate i slavne osobe često misle da mogu imati koga hoće i da se u skladu s tim i ponašaju. Često i agresivno, često i silovateljski.

Na pitanje zašto se tek sada odlučila raskrinkati javno čitav događaj Boydova odgovara da je nedavno pročitala kako se Dyrason rastao sa svojom ženom i, u međuvremenu, ušao u brak s islandskom feministicom koja je suosnovala aktivistički pokret Reykyavik SlutWalk, koji funkcionira kao dio razgranate mreže žrtava seksualnog nasilja. Boydova je za Pitchfork komentirala kako ju je sve to razbjesnilo do te mjere da je odlučila djelovati.

“On ne smije biti dio safe spacea nijedne jedine žene”, rekla je.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X