Istraživanje pokazalo da riječki klinci ne znaju za rock

Novi list javlja da 90 posto riječkih učenika ne može nabrojati 5 pjesama ili bendova riječkog rocka, dok 78 posto učenika ne misli da je Rijeka grad koji je povezan s rockom.

Ri Rock Kipić 2022. (foto: Ri Rock)

Novi list objavio je podatke istraživanja koje je pokazalo da mlađim generacijama Riječana nije poznata rokerska tradicija tog grada.

Organiziran je stoga županijski stručni skup učitelja i nastavnika glazbene kulture i glazbene umjetnosti na temu »Ne zaboravimo riječki rock!« na kojem se raspravljalo o važnosti, ali i načinima upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola s ovom bogatom baštinom koja je uvelike obilježila i oblikovala naš grad.

“Nismo ni svjesni koliko naša djeca i mladi malo znaju o riječkom rocku. U istraživanju koje smo proveli među gotovo 500 učenika naših osnovnih i srednjih škola, 78 posto učenika ne misli da je Rijeka grad koji je povezan s rockom, a 89 posto ne može nabrojiti pet izvođača i rock hitova. Djecu je izuzetno važno upoznati s riječkom rock scenom zbog toga što je ona dio identiteta, kulture i baštine ovoga grada”, istaknuo je Igor Vlajnić, dodajući da će današnja djeca u budućnosti činiti stupove ovoga društva, a dužnost učitelja je da im se na prihvatljiv način približi ono što smatraju kvalitetnim i vrijednim.

Učiteljima i nastavnicima u tu svrhu predstavljeni su projekti koji se u posljednje dvije godine provode u Domu mladih Rijeka. U pitanju su projekt »Novi RiFF« čija je osnovna tema proučavanje riječkog rocka u današnjem kontekstu djece i mladih, te projekt »Reflektor« koji istu temu obrađuje u području tehničke kulture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X