Ivan Grobenski u Nevidljivoj sceni: Glazba ne mora uvijek biti prepotentna i širiti opće istine

Vlasnik jednog od najboljih albuma prošle godine otvorio je ovogodišnje izdanje podcasta Nevidljiva scena, koji se od 2021. snima u šibenskom klubu Azimut.

Ivan Grobenski u Nevidljivoj sceni (Foto: Zrinka Magazin)

Ispada da smo čekali s ovom epizodom Nevidljive scene, snimljenoj još u siječnju, da vidimo hoće li Ivan Grobenski dobiti svog prvog Porina. Nije. I nismo. I nećemo čekati više ništa, Ivan Grobenski otvorio je ovogodišnju sezonu Nevidljive scene koja će sad ići u redovitom tjednom terminu, četvrtkom od 20 sati.

Grobenski je nakon uspjeha etno albuma „Siromahi i Lazari“, snimio „Apocalipstick“, potpuno drugačiju ploču, funky ritmova i soul ozračja. Čemu takvi skokovi, za kakvim žanrom uopće traga – bila je jedna tema od razgovora u podcastu.

– Moj basist Dimitrije naš aktualni album naziva egzistencijalističkim funkom… Ne znam, mislim da pokušavam prvenstveno sebi biti zanimljiv. Znaš ono kad si klinac ili se prvi put počinješ baviti nečim, pa ti je to jako zanimljivo i novo, i uzbuđuje te na neke načine koji, ako to radiš narednim 15 godina, više se to baš ne dešava. Kako ja već dugo radim glazbu i sviram s različitim bendovima, to je moj način da uvijek imam tu dječačku inicijalnu sreću, veselje i uzbuđenost, jer mi je uvijek novo. Prošli album je za mene bio nov, kao i ovaj, u smislu žanra, pa i u smislu jezika i svega. A jako me zanima glazba pa prčkam po ovom, po onom… Konceptualiziram nešto i onda se dogodi da to bude album – reći će Grobenski.

„Apocalipstick“ je prilično plesan album, Grobenski je u razgovoru komentirao i famu da je plesna glazba „manje vrijedna“.

– Ne! Zašto bi bila manje vrijedna? Mislim da glazba ne mora uvijek biti jako inteligentna, prepotentna, pretenciozna i širiti neke općenite istine i propitivati. Glazba je stvar koju radiš s drugim ljudima i za druge ljude, i u kojoj svi zajedno uživaju na ovaj ili onaj način. I to je sasvim dovoljno.

Cijeli razgovor u podcastu Nevidljiva scena pogledajte na priloženom linku:

Snimljeno 28. siječnja 2023. u klubu Azimut u Šibeniku | www.azimut.art

Produkcija: Kolektiv 4B

Snimatelji: Zrinka Magazin, Krešimir Grubić

Ton: Mirko Rak

Montaža: Branka Grubić

Urednik i voditelj: Marko Podrug

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X