Izae ‘Snivatelj snima’ – ugodni kaleidoskopski glazbeni noir

Dubrovačka grupa Izae objedinila je desetogodišnji rad vinilnim albumom ‘Snivatelj snima’ objavljenog za nezavisnu etiketu Noisy Night koju vodi svima nama znan Matija Habijanec, čovjek iskristalizirane misije pronalaženja i objavljivanja domaćih indie bisera. Samo ovog puta Izae je sastav koji stilski prilično odudara od svega do sad objavljenog za tu malu ‘vinilnu’ kuću.

Izae 'Snivatelj snima'
Izae ‘Snivatelj snima’

Okosnicu sastava čine pjevačica Jadranka Katić, multiinstrumentalist Adem Gušić i basist Dejan Seferović, po potrebi aranžmana postava se proširuje, a grupa se može pohvaliti jednom uistinu raritetnom suradnjom u domaćim okvirima, onom s Danom Colleyem iz kultnog američkog sastava Morphine. Naime, Dana je odsvirao cijeli spektar saksofona u pjesmi „Noćno cvijeće“.

Izae ima specifični izričaj koji bi se mogao strpati pod kapu inteligentnog popa, no ima tu i svojevrsnog kabaretskog pristupa začinjenog intuitivnim jazz momentima, kao što bi se sve skupa moglo komotno uvrstiti i u ponudu postojeće nam kantautorske scene. „Snivatelj snima“ mogao bi lako biti i soundtrack neke predstave, obzirom kako se od početne „Treperenje“ glazbena priča postepeno otvara i gradi mimo, uvjetno kazano, uobičajenih glazbenih obrazaca. Izae stoga ne odaju sliku sastava koji glavni naglasak gradi na koncertnom izričaju, već više unutar konceptualnog audiofilskog ozračja iako je cijeli album produkt organskog, a ne producentskog instrumentarija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IDhnIUDvz7U[/youtube]

U takvoj stilskoj šarolikosti ima i dobrih i loših strana. Lošija je pomalo problematično hvatanje objedinjavajuće niti tog lagano raspršenog noira, a dobra leži u tome što Izae na hrvatskoj glazbenoj sceni pokazuju zrelost u hvatanju u koštac sa zahtjevnijim formama koje su u stanju isporučiti s lijepom dozom odmjerenog profesionalizma. No i jedno i drugo treba promatrati kroz prizmu kompilacijskog pristupa, jer „Snivatelj snima“ nudi pjesme koje su nastajale u posljednjih deset godina i koje su za ovu priliku doživjele ponovno aranžiranje i izvođenje. Iako osobno pozdravljam takav pristup, jer rad na ‘novom’ albumu to jednostavno zahtijeva, ipak postoji rizik da se ‘po putu’ nešto od originalne ideje izgubi koiliko god bila jaka želja za poboljšanjima i novom vizurom.

Ono što treba posebno naglasiti jest da Izae posjeduju lijepu dozu radiofiničnosti, upravo one koja se traži u ovo vrijeme formatiranih radijskih etera koje bez problema osvajaju primjerice Jinx i Detour, a zahvaljujući zvonkom i ugodnom vokalu Jadranke Katić mogla bi se povući pjevačka paralela s Detourom u kojem je pjevala Maja Posavec. Dakle, iako je Habijanec kao izdavač možda nesklon bilo kakvim kombinacijama s mainstreamom, u slučaju Izae posjeduje prilično dobar adut za tu ‘igru’ u kojoj bi se eventualno moglo dogoditi i šire afirmiranje od postojećeg u kojem taj sastav posjeduje krug štovatelja, ali je u ovom trenutku on nešto širi od opsega dubrovačkih zidina.

Iskreno, zanima me kakvu bi prođu doživjele pjesme poput „Okupljalište“ i „Noćno cvijeće“ u postojećim radijskim prilikama. Možda bi se onda moglo pričati i o češćim koncertnim gostovanjima u metropoli. Jer ovaj bend to svakako zaslužuje.

Ocjena: 7/10

(Noisy Night Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X