Izgubljeni scenarij Stanleya Kubricka pronađen nakon 60 godina

Elementi scenarija, nikad u cijelosti oživljenog na filmskom platnu, pojavili su se u nekim ostalim Kubrickovim ostvarenjima.

  •  
  •  
Stanley Kubrick, autoportret sa 21. godinom, 1949. (izvor: Wikipedia)

Izgubljeni Kubrickov scenarij zove se “Burning Secret”, a pronašao ga je profesor Nathan Abrams sa Sveučilišta Bangor dok je istraživao materijal koji se ticao Kubrickovog posljednjeg filma, “Eyes Wide Shut”.

Spomenuti scenarij bio je inicijalno odbačen “jer je bio prekontroverzan” za svoje vrijeme. Riječ je o adaptaciji romana Stefana Zweiga iz 1913. godine, istog imena, koju je Kubrick napisao 1956. godine, zajedno sa piscem Calderom Willinghamom. Priča se vrti oko prodavača životnog osiguranja koji se sprijateljuje sa desetogodišnjim dječakom iz namjere da zavede njegovu majku.

Abrams je za BBC izjavio: “Mislim da možemo vidjeti elemente ovog scenarija u mnogim Kubrickovim filmovima, od “Lolite”, “Barrya Lyndona”, “The Shininga” i konačno, u “Eyes Wide Shutu”. Elementi ovog scenarija, iako nije u cijelosti zaveden na filmskom platnu, nahranili su ostale Kubrickove projekte. Možemo pratiti njegov misao kroz vremenski period od 40 godina.”

Abrams je naveo da mu je scenarij, u konačnici, pokazao sin Caldera Willinghama koji bi želio ostati anoniman.

“Ono što nitko nije znao jest da li je taj Kubrickov scenarij ikada bio dovršen. Sada znamo odgovor na to pitanje”, izjavio je Abrams.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X