Nakon preuzimanja odgovornosti za prekid finala Svjetskog prvenstva, Pussy Riot završili u zatvoru

Članovi protestne grupe Pussy Riot izveli su performans tijekom finala Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su, za vrijeme utakmice, utrčali u teren. Performans je nazvan ‘Policemen enters the Game’, odnosno ‘Policajac ulazi u Igru’.

  • 14
    Shares
Pussy Riot (Foto: Igor Mukhin)

Za četvero članova grupe određen je zatvor u trajanju od 15 dana. Vijest je Pitchforku potvrdio njihov predstavnik. Također im je, u naredne tri godine, zabranjeno nazočiti sportskim događajima.

Obučene u policijske uniforme, članovi grupe uspjeli su zaobići osiguranje i utrčati u teren. U priopćenju koje je, neposredno nakon događaja, objavljeno na društvenim mrežama ističe da se radilo o obilježavanju smrti ruskog pjesnika Dmitrija Prigova.

“Prigov je, u svojem radu, u ruskoj kulturi, kreirao lik policajca koji pripada nebeskom narodu. Taj nebeski policajac, prema Pirgovu, razgovara s Bogom dvosmjerno. Onaj zemaljski spreman je da razbije prosvjede. Nebeski se policajac nježno odnosi prema cvijeću na ruskim livadama i uživa u pobjedama ruske nogometne vrste, a zemaljski je policajac potpuno indiferentan prema tomu što Oleg Sencov (ukrajinski pisac i redatelj) štrajka glađu. Nebeski policajac ustaje kao egzemplar nacije, zemaljski policajac nanosi bol svima”, pisalo je.

Članovi grupe identificirani su kao Nika Nikulšina, Olga Kuračjova, Olga Paktušova i Pjotr Verzilov, inače suprug Nadežde Tolokonikove koja je 2012. također poznato zatvorena nakon aktivizma s grupom.

  • 14
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh