Nakon preuzimanja odgovornosti za prekid finala Svjetskog prvenstva, Pussy Riot završili u zatvoru

Članovi protestne grupe Pussy Riot izveli su performans tijekom finala Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su, za vrijeme utakmice, utrčali u teren. Performans je nazvan ‘Policemen enters the Game’, odnosno ‘Policajac ulazi u Igru’.

Pussy Riot (Foto: Igor Mukhin)

Za četvero članova grupe određen je zatvor u trajanju od 15 dana. Vijest je Pitchforku potvrdio njihov predstavnik. Također im je, u naredne tri godine, zabranjeno nazočiti sportskim događajima.

Obučene u policijske uniforme, članovi grupe uspjeli su zaobići osiguranje i utrčati u teren. U priopćenju koje je, neposredno nakon događaja, objavljeno na društvenim mrežama ističe da se radilo o obilježavanju smrti ruskog pjesnika Dmitrija Prigova.

“Prigov je, u svojem radu, u ruskoj kulturi, kreirao lik policajca koji pripada nebeskom narodu. Taj nebeski policajac, prema Pirgovu, razgovara s Bogom dvosmjerno. Onaj zemaljski spreman je da razbije prosvjede. Nebeski se policajac nježno odnosi prema cvijeću na ruskim livadama i uživa u pobjedama ruske nogometne vrste, a zemaljski je policajac potpuno indiferentan prema tomu što Oleg Sencov (ukrajinski pisac i redatelj) štrajka glađu. Nebeski policajac ustaje kao egzemplar nacije, zemaljski policajac nanosi bol svima”, pisalo je.

Članovi grupe identificirani su kao Nika Nikulšina, Olga Kuračjova, Olga Paktušova i Pjotr Verzilov, inače suprug Nadežde Tolokonikove koja je 2012. također poznato zatvorena nakon aktivizma s grupom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X