Izložba pop rock memorabilija u Tvornici – od Štulićeve bilježnice do Stublićevog sitara

U zagrebačkoj Tvornici kulture sinoć je otvorena Izložba pop rock memorabilja, koja je biti otvorena za javnost sljedećih mjesec i pol dana.

Izložba pop rock memorabilija u Tvornici

Otvorenje Izložbe pop rock memorabilija u Tvornici je bila prilika da se okupi dobar dio domaće scene, posebno onaj koji je dao izložiti svoju glazbenu opremu, scensku odjeću i kostime, te brojene uspomene iz karijere. Otvorila ju je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, pa, eto, postoji neka nada da pop kultura nije ‘zadnja rupa na svirali’ kad je riječ o hrvatskim institucijama kulturnog karaktera.

„Izložba pop rock memorabilija je tek početak jer nam je želja jednog dana otvoriti muzej sličnog karaktera“, objasnio je Dražen Goreta iz Tvornice kulture što znači i naziv „Muzej u nastajanju“ koji prati ovu izložbu.

Naglasak izložbe stavljen je na cjelokupnu scenu, a ne samo na Tvornicu kulture, tako je svoj kutak unutar izložbe dobio i prošle godine ugašen klub Jabuka, pa je u tom dijelu izložena i jedna od kabina nekadašnje sljemenske žičare, a oni koji su klub posjećivali znaju da je desetak takvih kabina svoje posljednje odredište našlo u dvorištu kluba na zagrebačkom Jabukovcu, a svoj prostor je također dobila i zagrebačka Močvara.

Azrin kutak na Izložbi pop rock memorabilija u Tvornici (Foto: Željkica Makanec)

Glazbenici pak nisu škrtarili s izloženom opremom među kojom uistinu ima što skupocjenih, što impresivnih primjeraka od važnosti za povijest domaće scene. Jedna od izloženih gitara zagrebačkog Prljavog kazališta navodno ima status rariteta u svjetskim razmjerima, a time i eventualno visoku cijenu. Tu je i bubnjarski set riječkih Parafa, bubnjevi marke Ludwig koji su u vlasništvu riječkog bubnjara Bobe Grujičića, koji pak kaže da postoji urbana legenda da je isti set pripadao i riječkom rock bendu iz 1960-ih VIS Uragani, ali za to ne postoji konkretan dokaz.

Jedna od svakako vrijednih memorabilija izrazite kulturne vrijednosti jest bilježnica s tekstovima pjesama koja je pripadala Branimiru Štuliću, a izložena je otvorena na stranici na kojoj su stihovi pjesme „Balkan“ ispisani Johnnyjevim preciznim rukopisom.

Josipa Lisac kao da je ispraznila sadržaj vrijedne ladice s uspomenama na Karla Metikoša, a zanimljiv je dio u kojem su izložene memorabilije riječke grupe Let 3 i Jure Stublića. Naime, kao da su se međusobno natjecali čiji će dio biti glamurozniji. Letovci pored ostalog imaju izloženu scensku odjeću i veliku Prljinu osobnu iskaznicu, a u Jurinom kutku se nalazi čak i tradicionalni indijski instrument sitar.

Pulski KUD Idijoti dobili su svoj kutak stilski posložen kao mali dnevni boravak s televizorom na kojem se vrti dobrano pohabana snimka koncerta snimljenog na VHS-u.

Domaća rock publicistika na Izložbi pop rock memorabilija u Tvornici (Foto: Željkica Makanec)

Svoj dio na galeriji imaju i rock kritičari, novinari, publicisti i pisci. Pored knjiga i biografija izloženi su i primjerci specijaliziranih hrvatskih glazbenih tiskovina iz prošlosti, od Heroine i Heroine Nove, preko Feral Musica, pa sve do Rolling Stonea.

Ono čega manjka i čega je moglo biti više svakako je zastupljenost koncertnih fotografija, kojih da je više, definitivno bi mogle vizualno podići cijelu izložbu. No ako ikad dođe do ostvarenje ideje muzeja, treba vjerovati da će jača vizualizacija biti uzeta u obzir.

No i ovako, Izložba pop rock memorabilija u Tvornici svakako je nesvakidašnjeg i zanimljivog karaktera za Zagreb, pa ju je u jeku ponovnog polaganog vraćanja javnog života u normalu poželjno posjetiti. Ulaz je besplatan.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X