Izložba ‘Venti per una’ u Klovićevim dvorima

U Galeriji Kovićevi dvori 18. veljače otvara se izložba ‘Venti per una – Pogled u suvremenu talijansku umjetnost’.

Izložba 'Venti per una - Pogled u suvremenu talijansku umjetnost'

Izložba promiče radove dvadeset umjetnika, koji dolaze iz isto toliko talijanskih regija ili u njima djeluju, ali ih ovdje ne „predstavljaju“ na institucionalan način, već u njima pronalaze inspiraciju, slike, sugestije i sjećanja.

Izložba promiče radove dvadeset umjetnika, koji dolaze iz isto toliko talijanskih regija ili u njima djeluju, ali ih ovdje ne „predstavljaju“ na institucionalan način, već u njima pronalaze inspiraciju, slike, sugestije i sjećanja.

Netipičan izbor umjetnika proizlazi iz potrebe da se pokaže kreativna i produktivna živost cijele Italije, uključujući i manja mjesta, a ne samo veća središta kojima gravitira pažnja usmjerena na umjetnost. Izložba je ujedno i prilika da se propitamo može li se i na koji način još uvijek govoriti o „talijanskoj umjetnosti“ u današnjem globaliziranom svijetu. Osim toga, umjetnost je univerzalni izričaj koji zbog svoje prirode više od ostalih oblika komunikacije zadire duboko u kulturni, društveni i antropološki kontekst u kojem nastaje.

Izložba 'Venti per una - Pogled u suvremenu talijansku umjetnost'

Kustosica izložbe, Martina Corgnati, je pri odabiru kandidata usmjerila pažnju na one koje nisu izgubili iz vida odabrani umjetnički izraz i u čijim su radovima vidljiva specifična obilježja (bilo da se radi o crtežu, fotografiji, videu ili skulpturi), no koji u isto vrijeme pažljivo, pametno i s poštovanjem iskušavaju, pa čak i dovode u pitanje najvažnija i najočitija određenja tog umjetničkog izraza. Njihov pristup je pritom ekscentričan, naizgled „nestabilan“, „slab“, „manje vrijedan“ no upravo iz tog razloga nabijen snažnom estetskom, konceptualnom i kulturnom vrijednosti.

Predstavljeni umjetnici, među kojima se nalaze poznati majstori, ali i neki na početku stvaralaštva, ne pripadaju nekoj definiranoj i unaprijed određenoj generaciji. Autorica izložbe smatra da godine nisu valjan kriterij kad se radi o umjetničkom stvaralaštvu koje se ne pokorava krutostima što ih postavljaju neprikladne barijere poput dobi. Jedini bitni kriteriji jesu kvaliteta i prikladnost.

Izložbu “Venti per una – Pogled u suvremenu talijansku umjetnost” organizira Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, a promovira IGAV – Istituto Garuzzo per le Arti Visive iz Torina i Talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Izložba  će se moći pogledati do 30. ožujka 2014. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X