Umro je Marty Thau, ikona njujorške underground scene

Osnivač legendarnog Red Star Recordsa i čovjek koji je radio s New York Dolls, Sucide, The Ramones, Blondie, Brianom Setzerom, Richard Hell & The Voidoids, The Real Kids, The Fleshtones, Martinom Revom i Walterom Stedingom umro je 13. veljače u 75 godini.

Marty Thau (Izvor: Youtube)

Marty Thau stajao je kao producent i menadžer iza New York Dollsa, Suicidea, Fleshotnesa i Real Kidsa, legendarnih njujoških bendova iz 70-ih, i mnogi akteri njujorške scene će se složiti kako ne postoji čovjek iz tog perioda koji je poput njega bio više u involviran u istu.

Bit će upamćen kao glavi igrač za proboj New York Dollsa, koproducent debi albuma grupe Suicide i ono najvažnije utemeljitelj Red Star Recordsa 1977. godine kao jednog od prvih nezavisnih labela u Americi.

Šezdesete godine prošlog stoljeća Marty Thau proveo je u diskografskim kućama Cameo-Parkway i Buddah Records kao izvršni producent, često nagrađivanih izdanja, da bi potom postao jedan od tri osnivača nezavisnog Inherit Productionsa. U svega 12 mjeseci njegova rada za Inherit je Van Morrison snimio dva klasika, albume „Astral Weeks” i „Moondance“, a John Cale iz The Velvet Undergrounda je objavio svoj prvi solo album „Vintage Violence“.

Marty Thau osnovao je Red Star Records

Iz Inherit Productionsa je otišao 1972. godine na vodeće mjesto u A&R odjelu Paramount Recordsa, da bi nakon svega šest mjeseci napustio taj posao kako bi postao menadžer New York Dollsa koje je držao novom reinkarnacijom rock and rolla.

Po raspadu benda 1975. Još više se okreće prema njujorškoj undergound sceni i pokreće Red Star Records unutar kojeg je radio s nekima od najutjecajnijih imena američke punk rock i new wave scene kao što su Suicide, The Real Kids i The Fleshtones.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QF4ia7Gw9Dg[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X