Izrael i Palestina – povijest sukoba kroz zvuk antiratne i angažirane pjesničke misli

O toj ljudskoj nesreći pjevali su mnogi glazbenici, neovisno o žanrovima unutar kojih su stvarali…

Izraelski zid između istočnog Jeruzalema i palestinskog sela Abu Dis (Foto: Wikipedia)

Najnovija eskalacija beskrajnog izraelsko – palestinskog konflikta momentalno se pretvorila u obostrani pokolj civila s još nesagledivim posljedicama. U prvim reakcijama sa svjetske glazbene scene opet je žestoko zaiskrilo oko suprotstavljenih stavova iz pro-palestinskog i pro-izraelskog tabora. Ovdje se ipak nećemo baviti stavovima nego pjesmama koje su tijekom pedesetak godina iz različitih kutova opisivale bliskoistočnu tragediju.

Colonel Bagshot – Six Day War (1971.)

Ultimativni klasik britanskog psihodeličnog rocka s ploče „Oh, What a Lovely War“, jedinog albuma liverpulskog kvarteta Colonel Baghost. Nepristran hipijevski osvrt na arapsko-izraelski šestodnevni rat iz 1967. Dugo vremena zaboravljena pjesma, vraćena u rotaciju tek 2002. kad  je DJ Shadow snimio briljantan remake „Six Days“ za album „The Private Press“.

Leonard Cohen – Lover Lover Lover (1974.)

Globalno jedna od manje razvikanih pjesama s albuma „New Skin for the Old Ceremony“, nekako je ostala u sjeni famozne „Chelsea Hotel“. Međutim, ova pjesma ima posebno značenje u Izraelu jer je premijerno izvedena 1973. u vojnom logoru na Sinaju, gdje je Cohen došao podržati vojnike koji su se borili u Yom Kippurskom ratu. Cohenova patriotska misija inspirirala je i pjesmu „Who by Fire“. Kanadsko-izraelski novinar Matti Friedman, bivši dopisnik Associated Pressa iz Jerusalema, lani je obavio knjigu „Who by Fire: Leonard Cohen in the Sinai“

Bob Dylan – Neighborhood Bully (1983.)

Kontroverzna pro-izraelska, a prema nekim tumačenjima pro-cionistička pjesma s albuma „Infidels“. Nastala je kao reakcija na rat u Libanonu 1982. Izraelski pjevač Ariel Zilber snimio je 2006. hebrejski prepjev. Ponovno je bila u fokusu 2016. kad su pojedini palestinski lobisti tražili da se zbog nje Dylanu uskrati Nobelova nagrada. U zimu 2020. zamalo je blokirana na YouTubeu nakon prijave za govor mržnje.

The Human League – The Lebanon (1984.)

Philip Oakey napisao je je „The Lebanon“ inspiriran izvještajima o stravičnim masakrima u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Shatilah, koje su 1982. počinili izraelski saveznici iz maronitske kršćanske Falange. Svojedobno kritizirana zbog banalnog pristupa delikatnoj temi, kasnije priznata kao jedna od jačih pjesama u opusu The Human League. Objavljena kao najavni singl za četvrti album „Hysteria“.

Sepultura – Territory (1993.)

Žestoka antiratna pjesma, drugi singl skinut sa Sepulturinog petog albuma „Chaos A.D“. Opisuje brutalan rat za teritorij. U stihovima se nigdje eksplicitno ne spominju bliskoistočna zbivanja, međutim u spotu se jasno vidi kako je riječ o sukobima u Izraelu i Palestini.

DAM – Min Irhabi (2001.)

Pjesma „Tko je terorist?“ je najkontroverznije izdanje palestinskog hip hop benda DAM, što je akronim od Da Arab MC’s. Trojica repera, braća Tamer i Suhell Nafar i njihov frend Mahmoud Jjrere odrasli su u gradu Lod pokraj Tel Aviva slušajući Tupaca Shakura i alžirske hip hopere MBS. „Min Irhabi“ ostala je svjetski poznata nakon što je objavljena na kompilaciji antiratnih pjesama u izdanju francuskog Rolling Stonea.

Ska-P – Intifada (2002.)

Dugovječni ska punk band iz madridskog kvarta Vallecas, tradicionalnog uporišta radikalne ljevice, objavio je „Intifadu“ na šestom albumu „!!Que corra la voz!!“. Zbog gromoglasne podrške palestinskom ustanku pjesma je već godinama zabranjena u Njemačkoj, a ljetos im je bavarska policija zaprijetila uhićenjem na festivalu Tollwood u Munchenu.

Fermin Muguruza – Yalah Yalah Ramallah (2006.)

Baskijski anarhopunker Fermin Muguruza snimio je himničnu pro-palestinsku pjesmu „Yalah Yalah Ramallah“ (Naprijed Ramala) za svoj punk reggae album „Euskal Herria Jamaika Clash“. Tri godine kasnije uvrštena je na soundtrack Ferminovog dokumentarnog filma o palestinskim muzičarima „Checkpoint Rock: Canciones desde Palestinas“.

Lupe Fiasco – Word I Never Said (2011.)

Čikaški reper Wasalu Muhammad Jaco aka Lupe Fiasco rođen je u obitelji bivšeg pripadnika Crnih pantera, što je poprilično utjecalo na njegov društvenopolitički angažman. U Izraelu je često optuživan za antisemitizam zbog oštrih pro-palestinskih istupa, naročito u pjesmi „Word I Never Said“ s albuma „Lasers“.

Tricky – My Palestine Girl (2014.)

Slabo zapažena, ali vrlo intrigantna i danas opet aktualna pjesma s albuma „Adrian Thaws“. Tricky se ne bavi ratnim temama nego nesretnom sudbinom palestinske djevojke trajno zatočene u Gazi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Izraelci u gostima

Ludilo se širi na sve strane. Kako je davno primijetio Saša Antić
Idi na Vrh
X