J. R. August ‘Tales From The Forest’ – o ljudima i vukovima

Nikola Vranić aka J. R. August nastavlja niz objavljivanja EP-ja, evo već, iz godine u godinu. Novo poglavlje ‘Tales From The Forest’ donosi tri pjesme.

J. R. August ‘Tales From The Forest’

Ono što sve više i više fascinira jest sposobnost J. R. Augusta da vas uvuče u svoj pastoralni svijet u kojem kroz glazbu kao da oživljavaju vile i čudovišta koje ljudske vrline i čednost stavljaju na kušnju i tjeraju ih na preispitivanje. Dok je na prošlogodišnjem EP-iju „33“ uranjao u suštinsku nutrinu duše duhovnim nagonom, novi uradak „Tales From The Forest“ donosi sličnu raščlambu kroz motive vezane uz dječje bajke, dakako s naglaskom na mračnu stranu, horor kojeg gotovo nesvjesno kao djeca dobijemo za podsvjesnu životnu poputbinu.

„Tales From The Forest“ je triptih o ‘velikom zločestom vuku’, kako ukazuje i naslovnica, koji je uvijek sinonim najveće i najokrutnije opasnosti koja vreba u šumi. Augustov pristup je i ovog puta osebujno sineastičan, gotovo da se svaka pjesma može zamisliti kao zvučno poglavlje za neku kazališnu predstavu ili film. Majstor je kontrastiranja. Suprotstavlja motive već samim početkom s „I’m Affraid The Bird Will Die“ u kojoj je životna spoznaja kraja suprotstavljena harmoničnom cvrkutu ptica. Sudar momenta uzvišenosti iz kojeg pršti radost života s onim neminovnog krajem, tj. tišinom koja će nakon toga doći. Stara je to pjesnička slika, toliko stara da je već skoro i zaboravljena, no J. R. August ju je vratio lakoćom kakvom se otpuhuje prašina s korica stare knjige. No to je tek prva ‘scena’ s „Tales From The Forest“ triptiha, poput slikovitog ulaska u šumu kad cvrkut ptica napuni slušna osjetila i dadne nam naznaku o promjeni ambijenta.

Ulazak u dublju šumu i otkrivanje većih opasnosti kao da je sudbinski zapisano. Iskušavanje opasnosti nam je u krvi, kao i fatalnost te igre. Ima li bolje priče za prožimanje tim osjećajem od „Crvenkapice“? Mislim da nema, a sličnog mišljenja je bio i ovaj glazbenik koji ju je na svoj način želio glazbeno ispričati. Težak zadatak, ali opet i tu je J. R. August uvjerio slušatelja da je taj pokušaj bio nešto za što je upravo on predodređen, do te mjere da je taj centralni dio EP-ija ujedno i njegov najblještaviji moment. „Little Red Ridin’ Hood“ tako pogađa i emociju i situaciju, kao što je ujedno i posljednji trenutak u kojem se može izmaštati bajkoviti svršetak.

No Vranićeva (stara) opsjednutost smrću se tu dakako samo poigrava našim čulima prije posljednjeg naturalističkog poglavlja koje diše okrutnošću kakvu se može susresti u djelima jednog Jacka Londona (uz braću Grimm, također dobrim dijelom etiketiran kao autor za djecu). „The Wolves“ je rekvijem, susret s konačnošću, logični svršetak za avanturiste i one koji se ne obaziru na upozorenja. Za sve one koji vjeruju u bajke, a na kraju nalete na očnjake čije tupo škljocanje odsvira posljednje taktove simfonije života. Jer kao što nam je pjesnik već na početku poručio: „Bojim se da će ta ptica umrijeti“, tako nam je morao servirati i to posljednje okrutno poglavlje.

U smislu opusa J. R. Augusta „Tales From The Forest“ donosi potvrdu onoga što se s EP-ija „33“ dalo naslutiti, ali ne u potpunosti i potvrditi. Naime, iako se kod velikog broja glazbenika čini kako je kratka EP forma premosnica do dugosvirajućih uradaka koji se smatraju alfom i omegom glazbene karijere općenito gledano, Vranić jasno odašilje poruku kako je on upravo majstor tih kratkih, ali skoro pa albumski, zaokruženih formi. EP kao da je mjera krojena po njegovom nahođenju, jer izgleda da nimalo ne trpi upražnjavanje minutaže, ako to imalo odstupa od koncepcije. Možda će u jednom trenutku i doći do toga da pod jedan narativ može i želi ukalupiti desetak glazbenih brojeva, ali dokle god na ovaj način pronalazi pravi put dotle je J. R. August i dalje opaki vuk samotnjak naše kantautorske scene.

Ocjena: 9/10

(Samizdat / Bandcamp, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X