Jason Isbell ‘Something More Than Free’ – Nova nada napaćene duše

Nakon egzorcizma sa prethodnog albuma, Jason Isbell se vraća sa novim, nikad vedrijim pogledom na svijet

Jason Isbell 'Something More Than Free'
Jason Isbell ‘Something More Than Free’

Jason Isbell, bivši član južnjačkog alt-country sastava Drive-By Truckers nije vodio lagodan život. U konstantnoj borbi s ovisnostima i nesretnim vezama čini se kako je dotaknuo dno i otišao na liječenje s kojega se vratio i snimio prošli, brutalno iskren i težak, maestralni album “Southeastern”. Na tim, mahom autobiografskim pjesmama, Isbell se razračunavao sa demonima prošlosti, egzorcirajući ih istinom i pokazujući slušatelju sve ožiljke na napaćenoj duši, a rezultat je bio djelo toliko potresno da ga se moralo cijeniti, ali ga je bilo bolno previše slušati.

Dvije godine kasnije Isbell se vraća sa albumom “Something More Than Free”, koji je sušta suprotnost u atmosferi od prošle elegične ploče. Ovo su pjesme zaraznih i vedrih melodija koje potvrđuju život i odišu ozračjem nove nade čovjeka koji je izašao iz pakla i ponovno hvata uzde privatnog života, a nisu napisane s ništa manje umješnosti nego bolne balade s prethodnika. Čak štoviše.

Ključna pjesma prethodnog albuma bila je “Elephant”, tragična balada o opijanju sa bivšom ljubavnicom kako bi se ignoriralo “slona u prostoriji”, a to je da ona umire od raka. Isbell je najbolji na tom terenu, kada mu pjesme zvuče kao uglazbljene priče Raymonda Carvera i takvih trenutaka ima i na ovom albumu, kao primjerice u “Speed Trap Town”, koja govori o sinu koji napušta svog lošeg oca na samrtnoj postelji ili “Children of Children” u kojoj na neki način krivi sebe što je majci oteo mladost budući da ga je rodila premlada. No, usprkos težini pojedinih tema, na albumu prevladavaju življe melodije i vjera u bolje sutra koju autoru donosi dijete koje bi uskoro trebao dobiti sa svojom partnericom u životu i glazbi, violinisticom Amandom Shires.

Album “Something More Than Free” Isbellova je potvrda da se život može promijeniti, nekad čak i u trptaju oka, kako sugerira singl “24 Frames” sa urezujućim refrenom: “You thought God was an architect, but now you know/He’s more like a pipe bomb ready to blow.” “Flagship” govori o strahu od pretvaranja ljubavi u rutinu, “How To Forget” pak o strahu da te duhovi prošlosti sustignu i unište novi život koji gradiš. No, pjesma koja otvara album “If It Takes A Lifetime” udara glavni ton ploče, a govori o tome kako se usprkos svim strahovima i tugama treba boriti i napredovati, jer tvoj dan će doći, pa makar mu trebao i cijeli život.

Isbell nastavlja potvrđivati svoje kantautorsko majstorstvo, ovog puta više u glazbenim okvirima pop melodija, što njegov novi album čini najpristupačnijim proizvodom koji je dosad objavio. Stoga, ako niste upoznati s djelom ovog roots pjesnika iz Alabame, upravo ste dobili savršen udžbenik za stupanje u vezu sa jednim velikim talentom.

Ocjena: 8/10

(Southeastern, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X