Jean-Michel Jarre na UNESCO-voj debati ResiliArt: Potrebna je nova ekonomija za kulturni sektor u digitalnom svijetu

UNESCO i CISAC organizirali su prvu raspravu o položaju kulture i kreativaca u cijelom svijetu tijekom i nakon krize izazvane korona virusom. Uz nekoliko slavnih umjetnika s raznih strana, među kojima su bili glazbenici Jean-Michel Jarre i Angelique Kidjo, kao predstavnici CISAC-a, sudjelovala je i ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek, kako prenosi HRT.

Jean-Michel Jarre na ResiliArt debati

Panelistima i publici web debate koja je praćena u cijelom svijetu uvodno se obratila generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay: „Sada treba slušati glas umjetnika. Ovo je povijesna prekretnica – kultura se preselila na internet, ali je vrlo ranjiva. U izolaciji su ugroženi svi elementi kulturnog ekosistema, čiji je korijen sam umjetnik. Radna mjesta koja stvara kulturni i kreativni sektor ozbiljno su ugrožena.“ Azoulay je najavila da će se idući tjedan održati online sastanak ministara kulture cijelog svijeta, na kojem će se raspravljati i o mišljenjima umjetnika tijekom inicijalne debate.

Tijekom debate, najkonkretnije ideje o pomoći ugroženim umjetnicima imao je Jean-Michel Jarre, slavni francuski pionir elektroničke glazbe i predsjednik CISAC-a. Komentirajući što bi što vlade trebale učiniti da pomognu kulturnom i kreativnom sektoru, rekao je da je sada, više nego ikada, potrebna nova ekonomija za kulturni sektor u digitalnom svijetu. „Kultura je alat obnove, ona je nužnost, a ne luksuz,“, rekao je i precizirao jedan mogući izvor prihoda za umjetnike u budućnosti: „Ogromna je razlika između tvrtki divova koji zarađuju tijekom vremena virusa prodajući planetu kreativne sadržaje koje stvaraju umjetnici koji gladuju! Vlade moraju uvesti programe – kredite, potpore, porezne olakšice, socijalna prava za kreativce. Mora se uvesti poseban porez na divove – na tzv. GAFA-u (Google, Amazon, Facebook, Apple), koji na Internetu distribuiraju radove umjetnika. Taj nepošteni odnos mora prestati. Ne tražimo milostinju, nego pravedni dio zarade jer mi smo mi smo virtualni ‘dioničari’ tih kompanija“, rekao je Jarre i zaključio da će vlade većim ulaganjem u kreativne industrije, više pomoći i drugim gospodarskim granama. Ne učini li se ništa i stvari prepuste samo (digitalnom) tržištu, nestat će 50 posto umjetničke proizvodnje i kreativne industrije, smatra on.

ResiliArt debata

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u debati je izjavila da ni umjetnici ni političari nisu bili spremni za ovu krizu, jer se za tako nešto nije bilo moguće pripremiti. „Svi principi kulturne politike – mobilnost, koprodukcije, turneje – otpali su jer su granice zatvorene, a i unutar nacionalnih granica smo zatvoreni u svojim kućama. Mi političari smo odgovorni za mjere koje će pomoći sektorima da se oporave, pa tako i kulturi“, rekla je Obuljen Koržinek.

Uspoređujući različite odgovore zemalja, pogotovu u Europi, Obuljen Koržinek zaključuje da učinak i snaga odgovora ovise o elaboriranosti sustava potpore kulturi: „Oni koji imaju snažne sustave bolje su opremljeni za odgovor na krizu, a u onima u kojima nisu sektor je još ranjiviji. U Europi većina zemalja uvodi niz mjera pomoći samostalnim umjetnicima, tu su i mikro-krediti kreativnim poduzetnicima i druge mjere, no gledajući unaprijed u potrazi za dugoročnim odgovorima, mislim da nitko u ovom trenutku ne može dati odgovor na pitanje što će biti jer ne znamo koliko će trajati kriza“, kazala je Obuljen Koržinek.

Kriza je pokazala da je potrebno zaštiti status umjetnika i njihova autorska prava, posebno sada kad se sve prebacilo na internet: „Umjetnici besplatno dijele svoj rad na Internetu, ali to što dijele ima vrijednost. Moramo poslati poruku da zaštita prava mora biti u središtu rasprave kako bi ih se zaštitilo u digitalnom okruženju. Kulturni i kreativni sektori su vitalni, a izuzetno ranjivi, i čeka nas veliki posao da izgradimo solidarnost i zaštitimo njihove pozicije,“ istaknula je Obuljen Koržinek.

Angélique Kidjo na ResiliArt debati

Kantautorica iz Benina i potpredsjednica CISAC-a Angélique Kidjo naglasila je da su umjetnici posebno ranjivi u ovoj krizi te je podsjetila da bez umjetnosti, bez glazbe i kulture – nemamo ništa. I ona se zalaže za hitnu zaštitu autorskih prava i potpore za umjetnike: „Ne znam kako ću preživjeti posljedice krize. Zatvorena sam u kući i ne znam kako i kad ću se vratiti koncertima uživo. Svi govore samo o ekonomiji, ali i mi umjetnici smo dio ekonomije! Zato poručujem vladama da pređu s riječi na djela.“

Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek nakon rasprave dodatno je pojasnila svoje stavove za HRT: „Ono što se nameće kao zaključak preliminarnih rasprava u kojima je sudjelovala je to da države koje imaju uređene sustave potpore kulturi, kulturnim politikama i kreativnim industrijama, ipak pokazuju snažnije odgovore, brže reagiraju i bolje su postavile sustave potpore umjetnicima. „Tako i država koja, poput Hrvatske, ima dugu tradiciju razvijenih kulturnih politika u ovoj situaciji uočava brojne slabosti svojeg kulturnog sustava“, priznala je Obuljen Koržinek, koja se posebno osvrnula na ranjivost samostalnih umjetnika, naglasivši kako je ova kriza pokazala u kojoj je mjeri njihov status posebno osjetljiv.

„Tu sam u prvom redu mislila na problem samostalnih umjetnika, koji su honorarci, slobodni umjetnici, koji nemaju uređeni status, što se i nama u ovome trenutku postavlja kao najveća dilema: kako pomoći upravo tim osobama,“ rekla je ministrica i zahvalila svim umjetnicima koji dijele svoje sadržaje i time pomažu građanima da možda lakše prežive situaciju. Posebno je podržala one koji se zalažu za osiguranjem pravične naknade svim umjetnicima autorima i izvođačima u digitalnom okruženju.

„Moramo biti svjesni da je taj umjetnički rad jedino od čega oni žive i da moramo osigurati pravičnu naknadu i s interneta“, upozorila je Obuljen Koržinek i dodala da njezino ministarstvo upravo s tim ciljem ubrzano radi na novom ad hoc natječaju za online kulturu kojim bi se onima koji svoje sadržaje dijele online omogućila ‘kakva takva naknada’. Model s e postavlja po prvi puta, te će za njegovu provedbu trebati još nešto vremena, dodala je: „Moramo biti sigurni da ćemo doista s tom mjerom doći do onih kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.“

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC) najveća je svjetska autorska organizacija koja predstavlja više od četiri milijuna stvaratelja umjetnosti i njihove udruge u 120 zemalja svijeta. Njezini su članovi iz Hrvatske udruge HDS ZAMP i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).  ResiliArt ujedno poziva hrvatske umjetnike da se i sami uključe u javnu raspravu sa svojim idejama o položaju umjetnika danas i sutra, koristeći pojmove #resiliart i #shareculture na društvenim mrežama.

Inicijalna debata je bila upriličena na Svjetski dan umjetnosti (15. travnja), a na internetskim stranicama UNESCO-a objavljeni su materijali koji služe kao pomoć za organiziranje lokalnih i regionalnih #ResiliArt debata.

(Izvor: HRT)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X