‘Jeanne du Barry’ – sjaj i bijeda kurtizane

Dosadna kostimirana drama koja je otvorila ovogodišnji festival u Cannesu je film od Maïwenn, o Maïwenn, za Maïwenn.

“Jeanne du Barry”

Već je notorna činjenica da filmski festival u Cannesu obično otvaraju slabi naslovi, a ta je mutna čas ove godine pripala kostimiranoj drami “Jeanne du Barry” francuske glumice i redateljice Maïwenn, poznate po naslovima koji su se natjecali i osvajali nagrade na tom festivalu (socijalna drama “Polisse” osvojila je nagradu žirija 2011., “Mon roi” se natjecao za Zlatnu palmu 2015., a “DNA” iz 2020. nije prikazan jer je festival otkazan zbog pandemije te godine), kao i po svom nekadašnjem braku sa slavnim redateljem i producentom Lucom Bessonom koji nam je ove godine servirao ne pretjerano slasni komad celuloida zvan “Dogman”.

Neka vrsta dvojbene udice za privlačenje publike filma “Jeanne du Barry” o istoimenoj kurtizani i ljubavnici kralja Louisa XV. bila je to da će redateljici i glavnoj zvijezdi partner biti Johnny Depp u svojoj prvoj ulozi nakon suđenja s bivšom ženom Amber Heard u kojem je u javnost iznesena tona prljavoga rublja s obje strane sudnice. Ipak porota se u presudi uvelike priklonila Deppovoj strani, pa je glumcu tako otvoren put za povratak na ekrane.

Ako ste očekivali da će to biti kakav trijumfalan povratak, bit ćete razočarani s “Jeanne du Barry”. Depp u svojim scenama najčešće šuti ili progovara tek po nekoliko riječi više se koncentrirajući (uspješno, čini se) na to da mu izgovor francuskog bude točan nego da odglumi kakvu emociju ili štogod tome slično. Izvući će iz sjećanja par “otkačenih” izraza lica i obrazaca ponašanja koje je ustoličio u ulozi kapetana Jacka Sparrowa u “Piratima s Kariba”, a te će ga manire vjerojatno zauvijek pratiti, isto kao što ćemo u Joaquinu Phoenixu uvijek vidjeti određene tragove Jokera.

A kad smo kod njega, “Jeanne du Barry” je, naravno, po povijesnoj lenti gledano, svojevrstan prequel epu Ridleyja Scotta “Napoleon” koji mu je u našim kinima prethodio prije samo tjedan dana. Iako reklamiran kao poligon za Deppov ponovni uspjeh, ova romansa je ipak film od Maïwenn, o Maïwenn, za Maïwenn. Njezina naslovna junakinja je centralni lik priče i jedini koji drži fokus u dva sata trajanja. Čini se da je odlučila snimiti film kojim će nas uvjeriti kako je briljantna autorica i glumica (nije nas uvjerila) i kako bi si dala priliku nositi cijeli niz upečatljivih povijesnih kostima u ulozi slavne modne trendseterice druge polovice tisuću sedamstotih.

A gdje valja skinuti kapu (trorogu, dabome), tamo ćemo je i skinuti. Kostimografija je vrhunska, scenografija također, a lokacije snimanja neponovljive. Žalosno je što ih ne napučuju ni najmanji dio priče koja ne bi bila dosadna i plitka ili pak likovi koji nužno ne djeluju kao da su ispali sa stranica “Pepeljuge.” Maïwenn je trebala snimiti film o usponu i padu kraljeve ljubavnice, o sjaju i bijedi kurtizane, ali nije se zabavila s igrom moći i spletkarenjem na dvoru, već je u središte zanimanja stavila ljubavni odnos u kojem sa svojim partnerom ne ostvaruje nimalo kemije, a lik za koji bismo trebali navijati nije nam ni dovoljno simpatičan, niti u potpunosti jasan.

Madame du Barry završila je kao i njezina nemeza, supruga budućega kralja, Marija Antoaneta, za glavu kraća kao jedna od žrtava revolucije i njezine uvijek gladne giljotine. Priča o njezinom odlasku na stratište jest jedna o izdaji koja se odvija daleko nakon što je Jeanne u sramoti istjerana s dvora nakon smrti svog kraljevskog ljubavnika. Ali Maïwenn nije zainteresirana za pričanje tog najzanimljivijeg poglavlja štorije o ovoj dvorskoj dami. Njezin film nije ništa više od dvosatne modne piste za njegovu glavnu zvijezdu.

Ocjena: 4/10

(Le Pacte, 2023.) 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X