Jeff Bridges – siguran country sporovoz

Karizma Jeffa Bridgesa na velikom platnu je neupitna. Što se tiče glazbe, njegov dobar prijatelj T-Bone Burnett se pobrinuo da je glumac ima i kad se prihvati gitare i mikrofona.

Jeff Bridges

Film „Crazy Heart“ iz 2009. godine u kojem Jeff Bridges tumači glavnog lika country pjevača Bad Blakea sigurno spada u jedan od najboljih filmova koji se bave tematikom američke country glazbe. U filmu Bad Blake je na zalasku svoje karijere, a domet su mu rupčage i kuglane u pustari američkog zapada. U skladanju pjesama u prošlosti je bio poput gurua. U vođenju vlastite karijere apsolutni gubitnik. Inspiracija ga je odavno napustila, odnosno ona je suspregnuta kroz cijeli film. Bad Blake toga kao da je svjestan i ne polazi mu za rukom spojiti ni tri nova akorda i iscijediti kvalitetan stih. No kako ga životne okolnosti surovo gaze polagano se oblikuje i pjesma…

Film poetski dočarava srž country glazbe – sažimanje životnog iskustva u svega nekoliko stihova u kojem glazba dobiva na dignitetu. Glazba koja iako se čini kao jednostavna podloga za uobličavanje šunda i brzo ubiranje vrhnja od američkih redneckova ipak ima svoje heroje koji su u stanju stvoriti dugotrajnije, a time i vrjednije hitove. A sve to ima svoju cijenu.

Jeff Bridges je u tom filmu bio briljantan do te mjere da je dvije godine kasnije odlučio snimiti svoj prvi country album na kojem uvelike podsjeća na imaginarnog Bad Blakea, čak i kad se usporede naslovnica albuma i plakat filma „Crazy Heart“ na kojima su i gitare iste boje.

Produkcije se prihvatio ugledni T-Bone Burnett koji je dobio i Grammyja za „The Weary Kind“, pjesmu koju Bad Blake „porađa“ kroz cijeli „Crazy Heart“, kao i za soundtrack „O Brother Where Art Thou“ braće Cohen, a ujedno i za zajednički album Roberta Planta i Alison Krauss koji je i danas jedan od albuma s najatmosferičnijom zvučnom slikom. Dakle, vjerojatno jedini čovjek koji je bio u stanju Jeffu Bridgesu pomoći na pravi način u svakom pogledu kad je glazba u pitanju. To je i učinio, ali Bridges nije mogao preko svojih limita. Ipak je on u prvom redu glumac.

Očito je to već u uvodnoj „What A Little Bit Of Love Can Do“ koja ugodno ljuljuška, no ne pruža dovoljno uzbuđenja u svojoj predvidljivoj pravocrtnosti. Situaciju popravljaju „Falling Short“ i „Everything But Love“, iako „Falling Short“ zbog svog narativnog karaktera i ambijentalnosti podsjećaja na stil Petera Gabriela, dobro se pretače u ozračje balade „Everything But Love“ koju sigurno vozi sanjivi pedal steel.

U skoro identičnom paternu slijede atmosferična „Tumbling Vine“ i još jedna balada „Nothing Yet“. S bluesom „Blue Car“ postaje jasno kako Jeff ne misli potjerati tempo niti podići glas. Za njega je sigurna vožnja – spora vožnja. A koliko god se T-Bone Burnett trudio „obojati eter“ Jeffov glas ne posjeduje karizmu jednog Johnnyja Casha koja je krajnje nužna u šestominutnoj isposničkoj „Slow Boat“ ili pak Kennyja Rogersa kao druge (toplije) vokalne krajnosti koja bi bila prigodna u „Maybe I Missed The Point“. Olovno teška „Slow Boat“ koju Bridges pjeva dubokim vokalom u funkciji je centralnog dijela albuma oko kojeg su sazdane sve pjesme, no posljednja „The Quest“ daleko bolje leži njegovom vokalu, koji iako je hrapav sigurnije i prirodnije zvuči u largi baritona, a ne basa.

Album je atmosferičan i ugodan uhu, no Jeffu ipak nije pošlo za rukom uskočiti u čizme Johnnyja Casha, a osjeti se kako je tome težio.

I naravno, daleko od toga da se obrukao.

Ocjena: 7/10

(Blue Note / Dallas Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X