Jeffrey Eugenides ‘Bračni zaplet’ – nesrazmjer mladenačkog nadanja i zbilje života

I možda se zapitaš, pa recimo, kako
li sam dospio ovamo?…
I možda kažeš samom sebi,
Ovo nije moja prelijepa kuća.
I možda kažeš samom sebi,
Ovo nije moja prelijepa žena

Jeffrey Eugenides 'Bračni zaplet'
Jeffrey Eugenides ‘Bračni zaplet’

Iako se oko junaka „Bračnog zapleta“ (The Marriage Plot, 2011., prevela Marina Horkić), troje mladih Amerikanaca koje upoznajemo kao studente Sveučilišta Brown, u Providenceu, u Rhode Islandu1982. g., povremeno čuju pjesme Patti Smith, Elvisa Costella, Soft Cella, Davida Bowieja, Annie Lennox, Plasmaticsa, Blondie, Steely Dana, Joan Armatrading… pop-rock glazba nije važan čimbenik tog romana, no gornji citat iz skladbe „Once in a Lifetime“ (1980) Talking Headsa naveden je kao uvodnik u djelo i na neki način označava temeljno autorovo polazište čuđenja nad životom, kao i misao o koju katkad svjesno, katkad nesvjesno zapinju protagonisti.

Ukratko, vrijeme prvih velikih, ozbiljnih, u ovom slučaju i sudbonosnih fakultetskih ljubavi opisano je kroz odnos Madeleine i dvojice njezinih iznimno inteligentnih udvarača, društveno spretnog hedonista Leonarda i društveno nespretnog asketa Mitchella. Odlučan i samopouzdan Leonard zna iskoristiti priliku, neodlučan sanjar Mitchell majstor je u njihovu propuštanju.

Ljubiteljica književnosti Madeleine muku muči s tad modernom semiotikom, odnosno s usvajanjem teze da roman nije štivo nego tekst i čitatelj važniji od autora, jer knjigu je, je li, drži ona, teže napisati, nego pročitati. Boreći se s analizama i teorijama Rolanda Barthesa, Jacquesa Derride i Umberta Eca, žudi za staromodnim knjigama u kojima rečenice logično slijede jedna drugu i čijim se junacima, ljudima, nešto događa u svijetu koji prepoznajemo. Za romanima koji cijene jasnoću, a to su oni iz pera Jane Austen, Edith Wharton, George Eliot, Henryja Jamesa, koje i jedan od njezinih „demode“ profesora smatra vrhuncima. Romani s bračnim zapletom, pisani u doba u kojem je uspjeh u životu ovisio o udaji, a brak o novcu. Romanopisci su tad imali o čemu pisati. Seksualna ravnopravnost, dobra za žene, pokazala se lošom za roman. A razvod ga je posve uništio.

Madeleinine misli o tome da je većina teoretičara semiotike u djetinjstvu bila nepopularna, izložena grubosti ili zapostavljena, pa su svoju trajnu srdžbu usmjerili na književnost, želeći degradirati autora, lako ćemo prispodobiti samom Jeffreyju Eugenidesu (1960) koji se, kao romanopisac, vjerujemo, zalaže za to da se autorov trud i dar cijene, a ne omalovažavaju. Treći roman tog američkog literata čiji je prvenac „Samoubojstva nevinih“ (1993) dodatno populariziran istoimenom filmskom preradom Sofie Coppole (1999), dok je sljedeći „Srednji spol“ (2002) nagrađen Pulitzerovom nagradom, nedvoumno nastoji biti pitak, čitak i bogat u spisateljskom i misaonom smislu, u čemu mahom i uspijeva, mada na gotovo četiristo stranica ipak nudi ponešto zalihosne građe.

Kroz ljubavnu priču ovo troje, Eugenides zahvaća nekoliko desetljeća u prošlost i nekoliko godina u budućnost nakon početne točke u 1982. g., uz Mitchella putuje na razne lokalitete (Pariz, Indija, Grčka…), vješto prodire u mnoge tananosti međuljudskih odnosa, sugestivno opisuje nesrazmjer između mladenačkih nadanja i realizirane zbilje života odraslog te, uvjerljivo opisujući iste događaje i situacije iz gledišta sad jednog, sad drugog lika, osobito umješno dočarava svojevrstan nesklad između onoga kako čovjek doživljava sebe i onoga kako ga vide drugi.

I u središtu naracije jest bračni zaplet, prilagođen okolnostima vremena radnje.

(377 str., VBZ, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X