Jinxovanje na Tuškancu

Nezapamćeni interes – najkraći je opis sinoćnje večeri otvorenja Gričevanja.

Jinx na Gričevanju (Foto: Facebook/Gričevanje)

„Moj je grad večeras dobio luku…“ pjevao je Darko Rundek u  evergrinu Haustora „Djevojke u ljetnim haljinama“, a nekako je tako jučer navečer bilo, ne samo na platou podzemne garaže na Tuškancu već i u cijeloj Dežmanovoj počevši od Ilice uz obavezni dodatak da je u ‘luku’ pristao cruiser iz kojeg je izmililo deseak tisuća duša željnih dobrog provoda.

Povod je bio prva večer Gričevanja – koncertne manifestacije otvorenog tj. besplatnog karaktera koja je nakon mijenjanja sezona (počela je u zimskom periodu prije par godina) očigledno pogodila pravi termin održavanja. A pogodilo se još da je večer bila topla, gotovo ljetnog karaktera, kao i koncertna proslava 20. rođendana grupe Jinx.

Jinxi svakako bolju okruglu obljetnicu nisu mogli ni sanjati, jer su jednostavno prepunili kapacitet open-air prostora u kojem su svirali. Potpisnik ovih redaka je ispred službenog ulaza oko 9 sati navečer bezuspješno kjuao s još njih 200-300 koliko ih je natiskano čekalo da uđe na plato dok su Jinxi „Šmirali“ s kupolastog stagea ‘u daljini’ koji se činio smiješno malim obzirom na masovnost svega.

Pisati o samom koncertu na uobičajen način bila bi stoga laž, jer praktički nisam ni mogao ući u prostor, ali u neku ruku odgovarala mi je i dugo nedoživljena open-air gužva u kojoj nije bilo nervoze, već ono polu-opijeno mladenačko raspoloženje koje navješćuje duge tople večeri (iako je iz daljine dopirao Yayin glas da je ‘ljeto iza nas’). Pa sad jesu li Jinxi krivi za gužvu koja je neočekivano oživjela prostor oko kina Tuškanac (gdje su nekad gužve bila normalna stvar ponajviše zbog, danas zatvorenog, Saloona) ili je Gričevanje već u startu iznenadno preraslo svoje okvire kao događaj, moći će se sa sigurnošću reći kad se odrola u danima koji slijede.

Ni bih htio da ispadne da bacam uroke, ali prva večer Gričevanja bila je do sada nenadmašno Jinxovanje u matičnom im gradu. Ljeto je ispred nas, a djevojke su već u ljetnim haljinama, kao što su sinoć mnogi lokali u blizini ekspresno ispraznili svoje zalihe, a vjerojatno se isto dogodilo i dežurnom kiosku na križanju s Frankopanskom ispred kojeg je žedna ekipa strpljivo čekala u redu.

Naravoučenje kaže: Treba doći na vrijeme.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X