Joachim Cooder ‘Over That Road I’m Bound – The Songs of Uncle Dave Macon’ – U ime oca, sina, ujaka i snahe

Na regionalnom planu, postoje trojica umjetnika koji su jednom drskim potezom ramena zbacili teško breme i besramno lagano odlijepili si etiketu ‘sina poznatog oca’. To su Dino Dvornik, Žika Todorović i Matija Dedić. Na svjetskoj razini, popis počinje s Neilom Youngom, Jeffom Buckleyem i Rufusom Wainwrightom, a negdje će se naći ime Joachima Coodera, sina Rylanda Coodera kojeg odmilja zovemo Ry.

Joachim Cooder ‘Over That Road I’m Bound – The Songs of Uncle Dave Macon’

Joachim Cooder se, barem njegov dosadašnji životni put tako pokazuje, nije puno pretrgavao da se riješi nasljeđa tate Rya. Sin je dugo vremena surađivao na projektima svoga tate, svirajući udaraljke, a na albumu “Over That Road I’m Bound – The Songs of Uncle Dave Macon” se mašio obrađivanja pjesama iz repertoara Unclea Davea Macona, umjetnika kojeg određeni krugovi glazbene žurnalistike smatraju djedom countryja. Netko od političkih analitičara je napomenuo da se cijela Zemlja vraća u period prije Prvog svjetskog rata, a Uncle Dave Macon je baš stvarao u tom razdoblju, te je poslije završetka Velikog rata bio jedna od prvih velikih zvijezda emisije Grand Ole Opry. Neumorni “ujak” je bio aktivan i u svojoj starosti i zadržao je zvjezdani status. Dave Macon je preminuo 1952. godine.

Izdan u vrijeme obilježavanja 150 obljetnice rođenja Uncela Davea Macona,”Over That Road I’m Bound” je šarmantna, topla ploča s koje se osjeća pucketanje kamina, predenje pufaste mačke kraj vatre, i sporo prolaženje vremena. To je evokativan album koji moli slušatelja da stane, duboko udahne i uživa u pogledu na vrt, perivoj, ili barem travnjak i da slobodno otputuje u prostranstva refleksije, ruminiranja, i sevdaha nad prohujalim životom. Zaigran, rustikalan i prijemčiv zvuk će lako opiti slušatelja i potaknuti da stoički sagleda sve što život donosi, bila to korona, financijska kriza ili nešto deseto – nekako se uz ove izvedbe pjesama problemi čine manjima nego što jesu. Ponešto žešći akcenti u “Heartaching Blues” su dobro došli i daju ravnotežu pastoralnim zvucima “All In Down and Out” ili uvodnoj “Over That Road I’m Bound To Go”. Zaključna “When the Train Comes Along” je remek djelo svoje vrste, sjajno poigravanje zvukovima i višeglasjima je donijelo veličanstvenu posvetu nekadašnjem Divljem zapadu.

Pjevački, mlađi Cooder je sličan starijem. Ako se netko pitao gdje je Ry, odgovor glasi: nije daleko, svira poneki žičani instrument, banjo, bas ili gitaru i pjeva prateće vokale, a blizu je i Ryeva snaha, Joachimova supruga Juliette Commagere koja je ovaj album također blagoslovila svojim pratećim vokalima. Iako je album objavljen pod Joachimovim imenom, ovo je trijumf i oca (Rya), i sina (Joachima) i ujaka (Davea Macona) i snahe i svih ostalih koji su sudjelovali na ovoj ploči.

Ocjena: 9/10

(Nonesuch, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X