Joan Baez u Studentskom centru – Tajna veza

Prva dama folka posjetila je po treći put Zagreb, okončavši sinoć turneju rasprodanim koncertom u zagrebačkom Studentskom centru.

Joan Baez u Kinu SC-a (Foto: Vedran Metelko)

Koncert je započeo rano, za naše uvjete možda i prerano, svega desetak minuta nakon najavljenih 20:00 sati. Penzionerski, reklo bi se. No Joan su 73 godine, iako izgleda kao da bi komotno mogla imati i 25 manje. A ni glas joj ne trpi previše. Vokalnih je eskapada manje nego na studijskim snimkama iz šezdesetih, što nije nužno loša stvar.

Posljednji studijski album „Day After Tomorrow“ izdala je prije pet godnina, a producirao ga je glavom i velebnom bradom Steve Earle. Osim naslovne pjesme Toma Waitsa i „Scarlet Tide“ Elvisa Costella, na njemu su se našle i čak tri obrade Earlovih pjesama, pa je tako i sinoćnji nastup otvorila s njegovom „God Is God“, religioznom himnom koja dira i najcrnje ateističke duše odavno na putu za pakao, poput moje. Čuli smo i Earlovu „Jerusalem“, koja nije objavljena na albumu, a cijeli nastup bio je hommage velikanima folk tradicije.

Našlo se tu mjesta za Donovana („Catch the Wind“), Leonarda Cohena („Suzanne“), Leftyja Frizella (iz doba kad se palila na Johnnyja Casha, rekla je prije nego što je odvirala „Long Black Veil“) i naravno mnogo, mnogo Dylana. „Farewell Angelina“, „It’s All Over Now, Baby Blue“, „Seven Curses“, „Forever Young“… Velik dio koncerta posvećen je čovjeku koji je, kako god se uzme, obilježio njezinu karijeru.

No najveći crowdpleaser odigrala je sjajno na polovici koncerta, na savršenom jugoslavenskom otpjevavši „Ima neka tajna veza“. Vjerujem da već možete zamisliti kako ta melodija zvuči u njenom aranžmanu, a leži joj bolje nego što ju je Bijelo dugme vjerojatno ikada odsviralo.

Redovni dio koncerta završila je s još jednom posvetom Dylanu, vlastitom bolno iskrenom „Diamonds and Rust“, prije povratka na bisove u kojima je sudjelovao i zbor iz publike. „The Night They Drove Old Dixie Down“ The Banda i „Imagine“ Johna Lennona prvi put, zatim još Dylana s „Blowing in the Wind“ na drugom bisu i „Donna Donna“ za sam kraj koncerta završenog u više nego pristojno doba, prije 22h. Penzionerski, reklo bi se.

Joan Baez odsvirala je vrlo ugodan, možda čak i sterilan koncert, ostavivši onima i dalje željnima glazbe da, primjerice, stignu i na nastup Sare Renar i Hladnog Piva na rođendanskoj zabavi Rolling Stonea u Tvornici kulture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X