John Mellencamp ‘Strictly A One-Eyed Jack’ – zubi i kandže ostarjele pume

U osmo desetljeće života i peto karijere, kao i u novu godinu ulazi s novim albumom koji se, pokazuje kao jedno od njegovih najrespektabilnijih izdanja.

John Mellencamp “Strictly A One-Eyed Jack”

Unatoč značajnom uspjehu koji je pogotovo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća američki kantautor John Mellencamp, predhodno poznat i uz dodatak “Cougar”, sa svojom mješavinom pop i heartland rocka u očima glazbene kritike oduvijek je bio predmetom blage lakrdije kao svojevrsni “Springsteen za siromašne”. Kao i mnogi izvođači prije i poslije njega u zreloj fazi Mellencamp se okrenuo prema žanru americane s posebno istaknutim utjecajima folka i bluesa čemu je kumovao pravi čovjek za takav obrat, slavni T Bone Burnett koji je producirao njegova studijska izdanja “Life, Death, Love and Freedom” (2008) i “No Better Than This” dvije godine kasnije. Premda je kritika bila nakonjenija ovim albumima, Johnny Cougar je više medijske pozornosti u tom razdoblju privlačio svojom nestalnom vezom s glumicom Meg Ryan nego glazbom.

Mellencamp je do danas napunio sedamdeset godina, a unatoč desecima milijuna prodanih albuma, brojnim nominacijama za Grammy i uvrštavanju u Dvoranu slavnih rock and rolla, čini se kako i dalje nije postigao status u muzičkom panteonu koji bi sve navedeno podrazumijevalo. Sada u osmo desetljeće života i peto karijere, kao i u novu godinu ulazi s novim albumom “Strictly A One-Eyed Jack” koji se, uz prethodno spomenute albume s Burnettom, pokazuje kao jedno od njegovih najrespektabilnijih izdanja.

Već prvim pogledom na popis pjesama koje čine ovu ploču za oko zapinju tri pjesme koje se diče gostovanjem pravog Brucea Springsteena. U pitanju su najavni singl “Wasted Days” na kojem The Boss vokalno igra jednakovrijednu ulogu kao Mellencamp, te “Did You Say Such A Thing” na kojoj prilaže prateće vokale i završna “A Life Full Of Rain” gdje sudjeluje u netipčnoj ulozi solo gitarista. No, nakon slušanja albuma otkrit ćemo da pravi biseri leže na drugim mjestima, pogotovo na prvoj polovici ploče koju krase Mellencampova nevesela opažanja o prolaznosti života, teškim vremenima i turobnoj perspektivi.

Album otvara “I Always Lie to Strangers” u kojoj nas John dočekuje svojim umornim vokalom koji se spustio u niže oktave i oplemenio promuklim tonovima te su ga kritičari pohitali, ipak neutemeljeno, usporediti sa specifičnim glasovima Toma Waitsa i Boba Dylana. Ipak, u glazbenom smislu, usporedbe s dvojicom velikana nisu posve pretjerane, a ako tome dodamo i pjesmu “Lie To Me” koja ime dijeli s Waitsovim singlom s kolekcije “Orphans” te gotovo naslovnu “Simply A One-Eyed Jack” koja osim kartaške tematike djelomično i glazbeno vuče paralelu s Dylanovom “Lily, Rosemary and the Jack of Hearts”, jasno je da Mellencamp obitava na teritoriju kojim su ova dvojica gazili prije njega.

Prevladavajuće ozračje ove ploče svakako je ono pesimizma i umora od “života ispunjenog kišom” koja pada na ramena stare pume Mellencampa, pa tim više rijetka zastranjenja u vedrije predjele kao što je djetinje naivna i banalna “Chasing Ranbows” sa svojim traljavim stihovima u refrenu (“At the end of the rainbow/ Turns out it’s not somewhere/ Look around, it’s everywhere/ For anyone who cares”) strši poput proverbijalnog dreka u punču. No mnogo su češći trenuci u kojima Mellencamp uspijeva izvući najbolje iz sebe dok iza njega zvone zvuci harmonika (klasičnih i usnih) i violina u lijepo zaokruženim komadima americane kojom je “Strictly A One-Eyed Jack” preplavljen.

S novim albumom John Mellencamp dokazuje da i ostarjela puma ima oštre zube i kandže, kao i to da zaslužuje mjesto bliže stolu velikih američkih kantautora s prijelaza stoljeća.

Ocjena: 7/10

(Republic Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X