John Pizzarelli Quartet u Rovinju – rag vatromet Avantgarde Jazz Festivala

‘Ovo je zadnji koncert naše trotjedne koncertne turneje po Evropi. Nismo mogli imati bolji završetak i u boljem koncertnom prostoru pred ovoliko ljudi’, izjavio je John Pizzarelli u petak na koncertu sa svojim kvartetom u dvorištu bivše Tvornice duhana u Rovinju.

John Pizzarelli (Foto: Zoran Stajčić)

To je ujedno bilo posljednje strano gostovanje na Avantgarde Jazz Festivalu koji već treće ljeto za redom u ljetnim vikendima ovaj istarski grad stavlja na jazz kartu svijeta. No za John Pizzarelli Quartet to je bilo tek ‘prvo poluvrijeme’, jer je njegov bend još jednom uzeo instrumente u ruke na after partyju u restoranu Kantinon u sitne noćne sate, kad je Pizzarelli pokazao kako je vičan i u sviranju krilnice, a ne samo električne gitare. Može se čak reći da je to bio očekivan scenarij za poznavatelje prilika ovog rovinjskog festivala. Naime Dražen Kokanović kaoorganizator festivala i Maistra kao generalni pokrovitelj u kratkom vremenskom roku su postali poznati po gostoprimstvu u jazz krugovima i činjenica je da svjetski glazbenici rijetko gdje imaju tako dobar tretman.

Vidjelo se to i prošli vikend kad je Dee Dee Bridgewater skoro sa suzama napustila Rovinj i otisnula se na ostatak turneje u sjeverne predjele Evrope. Zaljubila se u Rovinj i cijelu koncepciju do te mjere da je neformalno izjavila kako bi trebala planirati kupiti kuću, jer joj odgovara i klima i istarska gastronomska ponuda i mentalitet ljudi. Za razliku od njenog nastupa, John Pizzarelli, kao istinski američki glazbeni tradicionalist iz New Jerseya (i naravno nezaobilaznog New Yorka) predstavio se publici u kombinaciji furioznih ragova i croonerskih balada. Što se ovog posljednje navedenog tiče i sam je na koncertu kazao kako je rodno mjesto u kojem je živio i Frank Sinatra za njega imperativ da izvodi Sinatrine pjesme, jer kako je u šali naveo: „Iz New Jerseya su potekla dva velika pjevača. Prvi je Frank, a drugi sam ja, u što ćete se večeras i uvjeriti.“

No više je odao svoju privrženost autorima poput Gershwina i Nat King Colea. Od Colea je izveo „Paper Moon“ za koju je priznao da ga je privukla jazz i time mu zauvijek odredila karijeru, dok je furioznost kvarteta eksplodirala u iznimno brzoj izvedbi Gershwinove „Oh, Lady Be Good“. Neočekivani zaokret u drugoj polovici koncerta uslijedio je onog trenutka kad je Pizzarelli zapjevao „And I Love Her“ The Beatlesa što je bio samo početak koncertne Beatles trilogije koju je, kako je sam naveo, križao s glazbenim utjecajima Leeja Morgana. Nakon „And I Love Her“ su uslijedile „here Comes The Sun“ i „I Feel Fine“.

Najvažnija značajka koncerta John Pizzarelli Quarteta bila je ta što nije bilo nimalo podilaženja publici, što se obično zna omaknuti jazzistima kad uvide da je riječ o festivalskim gigovima na kojima se okupi veći broj publike (u Rovinju je svirao pred 700 posjetitelja, koliki je i kapacitet dvorištnog prostora kad su u njemu stolci). Kvartet je ‘kuhao’ kao da je u nekom harlemskom juke jointu, ili šminkerskom Blue Noteu i upravo je ta iskrenost u muziciranju proizvela i iskrenu reakciju rovinjske publike.

Danas je na redu službeno zatvaranje Avantgarde Jazz Festivala na Gradskom trgu uz Simona Marlowa i Jazz Orkestar HRT-a, osmišljen kao jazz veselica za šire ‘narodne mase’, no na vlastiti osebujni način, čini se da je taj posao već i više nego uspješno odradio John Pizzarelli Quartet.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X