John Pizzarelli Quartet u Rovinju – rag vatromet Avantgarde Jazz Festivala

‘Ovo je zadnji koncert naše trotjedne koncertne turneje po Evropi. Nismo mogli imati bolji završetak i u boljem koncertnom prostoru pred ovoliko ljudi’, izjavio je John Pizzarelli u petak na koncertu sa svojim kvartetom u dvorištu bivše Tvornice duhana u Rovinju.

John Pizzarelli (Foto: Zoran Stajčić)

To je ujedno bilo posljednje strano gostovanje na Avantgarde Jazz Festivalu koji već treće ljeto za redom u ljetnim vikendima ovaj istarski grad stavlja na jazz kartu svijeta. No za John Pizzarelli Quartet to je bilo tek ‘prvo poluvrijeme’, jer je njegov bend još jednom uzeo instrumente u ruke na after partyju u restoranu Kantinon u sitne noćne sate, kad je Pizzarelli pokazao kako je vičan i u sviranju krilnice, a ne samo električne gitare. Može se čak reći da je to bio očekivan scenarij za poznavatelje prilika ovog rovinjskog festivala. Naime Dražen Kokanović kaoorganizator festivala i Maistra kao generalni pokrovitelj u kratkom vremenskom roku su postali poznati po gostoprimstvu u jazz krugovima i činjenica je da svjetski glazbenici rijetko gdje imaju tako dobar tretman.

Vidjelo se to i prošli vikend kad je Dee Dee Bridgewater skoro sa suzama napustila Rovinj i otisnula se na ostatak turneje u sjeverne predjele Evrope. Zaljubila se u Rovinj i cijelu koncepciju do te mjere da je neformalno izjavila kako bi trebala planirati kupiti kuću, jer joj odgovara i klima i istarska gastronomska ponuda i mentalitet ljudi. Za razliku od njenog nastupa, John Pizzarelli, kao istinski američki glazbeni tradicionalist iz New Jerseya (i naravno nezaobilaznog New Yorka) predstavio se publici u kombinaciji furioznih ragova i croonerskih balada. Što se ovog posljednje navedenog tiče i sam je na koncertu kazao kako je rodno mjesto u kojem je živio i Frank Sinatra za njega imperativ da izvodi Sinatrine pjesme, jer kako je u šali naveo: „Iz New Jerseya su potekla dva velika pjevača. Prvi je Frank, a drugi sam ja, u što ćete se večeras i uvjeriti.“

No više je odao svoju privrženost autorima poput Gershwina i Nat King Colea. Od Colea je izveo „Paper Moon“ za koju je priznao da ga je privukla jazz i time mu zauvijek odredila karijeru, dok je furioznost kvarteta eksplodirala u iznimno brzoj izvedbi Gershwinove „Oh, Lady Be Good“. Neočekivani zaokret u drugoj polovici koncerta uslijedio je onog trenutka kad je Pizzarelli zapjevao „And I Love Her“ The Beatlesa što je bio samo početak koncertne Beatles trilogije koju je, kako je sam naveo, križao s glazbenim utjecajima Leeja Morgana. Nakon „And I Love Her“ su uslijedile „here Comes The Sun“ i „I Feel Fine“.

Najvažnija značajka koncerta John Pizzarelli Quarteta bila je ta što nije bilo nimalo podilaženja publici, što se obično zna omaknuti jazzistima kad uvide da je riječ o festivalskim gigovima na kojima se okupi veći broj publike (u Rovinju je svirao pred 700 posjetitelja, koliki je i kapacitet dvorištnog prostora kad su u njemu stolci). Kvartet je ‘kuhao’ kao da je u nekom harlemskom juke jointu, ili šminkerskom Blue Noteu i upravo je ta iskrenost u muziciranju proizvela i iskrenu reakciju rovinjske publike.

Danas je na redu službeno zatvaranje Avantgarde Jazz Festivala na Gradskom trgu uz Simona Marlowa i Jazz Orkestar HRT-a, osmišljen kao jazz veselica za šire ‘narodne mase’, no na vlastiti osebujni način, čini se da je taj posao već i više nego uspješno odradio John Pizzarelli Quartet.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X