Žanrovski i stilski slalom na prašnjavom EXIT-u

Reciklaža i generička elektronika demoni su što donestarski su proždrali dušu EXIT-a, ali djeca ovih demona slavila su dekapitaciju do vremena pripreme za ručak.

Exit 2013 - Publika na koncertu Prodigyja (Foto: Exit)

Kasnilo se, kasnilo jer bančenje je zlo! Tko rano kasni, ne nada se javi! Moralo se spavati ovog manje sparnog petka, pa vam odmah idemo in medias res s The Prodigy. Na putu za Petrovaradin trećeg se dana hvalata ljudska struja što nosi prema glavnoj pozornici i centrifugalno s ostalih platformi, pretežito dance zvuka, povlačila masu prema najvećoj od najvećih gdje su iz mraka izronili glasni elektro-šejtani iliti, prema srpskoj mitologiji, nežiti. The Prodigy je svoju svetu trojku singlica “Firestarter”, “Breathe” i, ultimativnu, “Smack My Bitch Up” objavio 1997., godine kada je većina duša EXIT-ovskog petka došla na ovaj svijet, a i šesnaest godina kasnije, nakon desetke ponovljenih koncerata s poprilično istim repertoarom u Hrvatskoj i Srbiji (pa i na samom EXIT-u) uspijevaju hipnotizirati desetine tisuća ljudi.

The Prodigy na Exitu (Foto: Exit)

Festivalska je organizacija sinoć prebrojala preko 45.000 barkodova skeniranih na ulazima u Petrovaradin. Jasno je da nisu svi bili zombiji programirani za putanju prema glavnoj pozornici, ali dobre dvije trećine ipak su izazivale potres pri hvatanju histeričnog ritma s pozornice na kojoj je Flint demonstrirao da ni pred 44. rođendan nije izgubio elan, a ponajmanje kondiciju. Kroz setlistu od sedamnaest frenetičnih pjesama, oblaci prašine nadvijali su se nad poljem podno dvorca i ekstatično se u brzini na sve strane pljuvalo blato iz usta i noseva, umiješano sa slinom i znojem. Već viđeni The Prodigy, mora se priznati novosloženim internetskim izrazom, ubili su do kraja!

The Prodigy na Exitu (Foto: Exit)

Tko je mogao, uhvatio je znojan priliku da skoči do Jack Daniels šatora na brzopoteznu viski limunadu, nažalost, ove večeri bez čvaraka kao grickalica posluživanih prve večeri. Jednosatnu stanku do nastupa Urbana & 4 trebalo je osim okrepe iskoristiti za pogled na pozornicu s najčudnijim imenom i žanrovskim bućkurišem EXIT-a gdje se strpalo sve što je ‘alternativno’, a etiketirano kao ‘Riffs&Beats’, za svih onih trideset ljudi koje neće zanimati Dance Arena i ine manje varijante. Ondje su po završetku The Prodigya već divljali Cockney Rejects i malu pozornicu pretvorili u svoj oi-oi bastion s kojeg su, vječno urnebesni, sirovi punkeri vikali kako su ovdje nastupili prije četiri godine (iste godine bili su kod nas) i izrazili čuđenje zbog novog poziva: „Why the fuck would you call us back? We’re a horrible band!“ Sirova krema punka malo je animirala opsjednuti festival i udahnula mu dašak života. Punkom protiv blaziranih pogleda, a onda, sasvim treći žanrovski preokret – na Fusion gdje se pred svojom probranom, ali mnogobrojnom publikom, okupljao najkarizmatičniji ćelavac iz HrvatistanaDamir Urban.

Exit 2013 (Foto: Exit)

Četvorka čiji je uglađeni zastupnik stigao u finom odijelu, u sitne je sate podigla nevidljivi omotač oko Fusiona i magičnom lakoćom transformirala opločenu platformu u Republiku Urban. Za dočekivanje jutra nad Dunavom, petorica su glazbenika odlučili prizvati zvukove intime i sricali stihove iz vlastitih davnina. Spustile se kapi otrovne kiše nad njišuća tjelesa zavedena „Nebom“, „Astronautom“… Prljavo je igrao taj Damir, fućkanjem i sviranjem usne harmonike, prebirući tako po prašnjavim melodijama „Odlučio sam da te volim“, ali i dajući nam baladnu melankoliju noviteta poput „Kasno za ljubav“ i „Ako se napijem do smrti“ s prošlogodišnje „Kundere“. Kao taoci njegove melankolije, publika je hipnotično slijedila nastup završen pred zoru petnaestominutnom izvedbom „Arome Satanice“. Grand finale bila je i katarza za samog stihošnajdera čija se emocija transponirala na delirični ples s instrumentima i kroz njih.

Ana Popović (Foto: Exit)

Antiklimaks s prvim zracima sunca nad istom pozornicom bile su infantilne i pretenciozne naracije hip-hopera Prti Bee Gee što su otjerali poklonike Urbanovih metafora i privukle uniformirane maloljetne momke u jednakom dress codeu što su se brzo senzibilizirali kvazi-mudrolijama napisanim ‘odozdo’. Kakofonija za kraj večeri i početak dana iliti antisonična šamarčina…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Uujk_NiVa9Q[/youtube]

Ako se po jutru dan poznaje, subota bi bila grozna, ali subotnji je line-up vrlo obećajajuć!

Atoms for Peace, Darkwood Dub, Urbanov DJ set i Pankrti zaokruženi su u našim zgužvanim rasporedima 14. EXIT-a.

Saznajte više:

EXIT – nulti dan: Nile Rodgers, kiša i vatromet

EXIT – prvi dan: Žena-transformator, srpski hip-hop i bezokusni Snoop

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X