Johnny Cash ‘Out Among the Stars’ – loš za osamdesete, idealan za 2014.

Početkom osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća publika je izgubila zanimanje za glazbu Johnnyja Casha. Columbia Records 1981. je sparila Casha s nešvilskim producentom Billyjem Sherrillom, a rezultat je nezapaženi album ‘The Baron’. No, rezultat je i album ‘Out Among the Stars’, koji je Columbia odbila zbog slabe prodavanosti spomenutog prethodnika. Da je album tada objavljen, vjerojatno također ne bi bio velik hit.

Johnny Cash 'Out Among the Stars'

No, kako je sredinom devedesetih godina Rick Rubin ponovno lansirao Cashovu karijeru sada već legendarnim nizom albuma American Recordings interes za njegovom glazbom raste i nakon smrti te najveće country legende nakon Hanka Williamsa, pa su njihove zajedničke snimke objavljene i na nekoliko posthumih izdanja. I što dalje? Johnnyjev sin postavio si je isto pitanje i počeo kopati po očevoj ostavštini i naišao je na ovaj završen i neobjavljen album. I tako je nakon tridesetak godina “Out Among the Stars” ugledao svjetlo dana.

Za ovaj album je dobro da je objavljen u doba kada je uho publike ponovno zainteresirano za Casha. Album sam po sebi nije izgubljeno remek-djelo, ili što će već kritičari sve narednih dana pisati. Zapravo, nije posebno bolji od ostalih njegovih albuma koji se tih godina nisu dobro prodavali, ali nije ni mnogo slabiji od posljednjeg albuma iz Rubinove edicije, na kojem se već i po kratkoći trajanja osjetilo da se hvata za zadnje slamke u želji da se štogod još zaradi na slavi pokojnog velikana.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rwRScXqKoXY&feature=youtu.be[/youtube]

“Out Among the Stars” najavio je fenomenalan singl “She Used To Love Me A Lot”, obrada pjesme koju je prije pjevao manje slavni country odmetnik David Allan Coe. Za Cashovu verziju upravo je objavljen i spot koji je snimio John Hillcoat, stari suradnik Nicka Cavea. Naslovna je pjesma objavljena na sam Cashov rođendan i već po te dvije najavne pjesme mogli smo pretpostaviti da nas očekuje glatko produciran album sa Cashovim božanstvenim baritonom u prvom planu.

Na albumu su i dva dueta, “Baby Ride Easy” sa neizbježnom June Carter, te “I’m Moving On” Hanka Snowa sa pokojnim Waylonom Jenningsom. Izdvaja se i zafrkanstka “If I Told You Who It Was” u kojoj se pjevač hvali romansom sa jednom slavnom country pjevačicom, ali ne smije otkriti njezin identitet. Album zatvara jedna od najljepših Cashovih duhovnih pjesama, “I Came To Believe”, koja je kasnije snimljena i s Rubinom i objavljena na “American V: A Hundred Highways”.

Cashova je glazba uvijek dobrodošla, pa se nećemo previše žaliti ako John Carter Cash u želji za zaradom iskopa još štogod neobjavljenog materijala iz očeve ostavštine. Pogotovo ako je riječ o materijalu jednako dobrom kao “Out Among the Stars”.

Ocjena: 8/10

(Legacy Recordings, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X