Joker Out ‘Live From Arena Stožice’ – Trijumf neupitnog talenta, mladalačkog entuzijazma i predanog rada

‘Aha, onaj slovenski bend s Eurosonga. Simpa su dečki, ali to je muzika za klince.’ Na ovakvoj reakciji nezgodno je zapinjao gotovo svaki pokušaj da se starijima i slabije informiranima ukratko protumači brzorastući fenomen Joker Out.

Joker out ‘Live From Arena Stožice’

Nakon koncertnog albuma „Live from Arena Stožice“ u izdanju Virgina i istoimenog rockumentarca u režiji Marka Pirca sve će biti puno jasnije i valjda više nikoga neće trebati predugo uvjeravati da je ova slovenska petorka definitivno iskočila kao najuzbudljiviji mladi pop rock sastav u široj regiji, zasad možda jedini iz svoje generacije potpuno kapacitiran za najveće dvorane na postjugoslavenskom prostoru. Ovo je cjelovita 90-minutna snimka trijumfalnog ljubljanskog koncerta s 12.000 pratećih vokala i pravi materijal za major label deal kakav u tako kratkom roku nije uspio napraviti nitko iz ovih krajeva.

Da, naravno, Joker Out radi muziku za klince ili preciznije muziku za klinke pošto cure uvijek čine apsolutnu većinu njegova auditorija. Foto i video dokumentacija pribavljena iz Stožica nimalo se ne razlikuje od onoga što je nekoliko tjedana kasnije zabilježeno na zagrebačkim koncertima u Tvornici, gdje su jedine starije face bili dežurni redari, akreditirani novinari i poneka brižna majka koja svoju mezimicu nipošto nije htjela ostaviti samu u gužvi.

Sve što se događa oko ovog benda izgleda kao beskrajni srednjoškolski tulum kojem je poletni omladinski rock glavno pogonsko gorivo. Međutim, to što je muzika Joker Outa magnetski privlačna samo klinkama nije nikakav hendikep nego golema početna prednost, kako u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, tako i u Londonu ili Manchesteru. Masovna tinejdžerska histerija svojedobno je na sličan način povukla Chucka Berrya i Buddya Hollya, rane Beatlesa i T.Rexe, a u novije vrijeme Franza Ferdinanda i Arctic Monkeyse s kojima je rock barem nakratko opet bio mlad.

Na domaćim terenima famozni novi val postao je doista bitan popkulturni faktor kad je pridobio srednjoškolsku publiku, a iznimno profitabilna diskografska investicija kad je u većim gradovima zahvatio čak i više razrede osnovnih škola. U kasnijim etapama zbog nesretne kombinacije nepovoljnih demografskih i diskografskih procesa ponestalo nam je i mlađih bendova i najmlađe publike. Pošto nije bilo adekvatnih domaćih/ regionalnih odgovora na Franz Ferdinand i Arctic Monkeys u rokerskom taboru prevagnulo je defetističko razmišljanje kako su nove generacije uglavnom nezainteresirane za bendove s gitarama.

Joker Out utrčao je u prazan prostor i naprosto razvalio. Eurosong je bio lansirna rampa za međunarodnu karijeru, ali podloga za rasprodanu Arenu Stožice postavljena je dvije godine ranije kad je bend s debitantskim albumom „Umazane misli“ dvaput napunio Cvetličarnu, dvoranu koja može primiti do 2.000 posjetitelja. U gabaritima slovenske rock scene to su već bile povelike brojke i neoboriv dokaz da su pobjednici Špil Lige iz 2016. u međuvremenu postali ozbiljni igrači.

Arena Stožice došla je na red nakon fenomenalno uspješne regionalne i europske turneje, pa su Bojan Cvjetićanin, Jure Maček, Kris Guštin, Jan Peteh i Nace Jordan do listopada imali potreban broj utakmica u nogama i dovoljno samopouzdanja da na koncertni album prenesu baš sve dosad objavljene pjesme, ukupno 23 komada. Dakle, tu je kompletan materijal sa studijskih albuma „Umazane misli“ i „Demoni“, dva lanjska hit singla „Carpe Diem“ i „Sunny Side of London“, kao i prva pjesma iz njihovih srednjoškolskih dana „Kot srce, ki proganja“. U razradi nekog festivalskog giga mogli bi napraviti selekciju i probrati hitove, ali na ambiciozno isplaniranom 90-minutnom samostalnom nastupu morali su odsvirati sve što imaju i jako pripaziti da negdje ne pogriješe u rasporedu pjesama.

Za furiozno otvaranje, efektno podebljano gostujućim puhačima, izabran je aktualni singl „Sunny Side of London“, jedina koncertna izvedba na engleskom jeziku. U lajvu zvuči kao konačna potvrda da je Joker Out bend internacionalnog formata i kao izvrsna najava za predstojeću proljetnu turneju po Europi. Sljedeća pjesma je „Gola“, prvi u nizu starih favorita i ultimativni slovenski tinejdžerski hit koji pokreće rijetko viđenu euforiju u gledalištu.

Nakon toga cijela arena gromoglasno prati Bojana kroz „Bele sanje“, „Plastiku“ i „Dopamin“ i „Demone“, a nakupljeni energetski naboj samo se prenosi iz jedne u drugu pjesmu bez imalo oscilacija. U srednjem dijelu koncerta ipak se osjeti da repertoaru Joker Outa nedostaje još nekoliko jakih pjesama, makar fanovima to neće nimalo zasmetati jer su flešbekom u početničku „Kot srce, ki proganja“ dobili jedinstvenu priliku čuti i vidjeti gostovanje bivše ritam sekcije s bubnjarom Maticom Kovačičem i basistom Martinom Jurkovičem. Manje impresivno zvuče pokušaji nadogradnje pjesama „Metulji“ i „Vem da greš“, gdje su kompaktne trominutne forme s prvog albuma proširene gitarskim solažama i razvučene u preduge šestominutne verzije. Završnica ljubljanskog koncerta u koju su ugrađene „Tokio“, „Umazane misli“, novi koncertni singl „Ne bi smel“ generacijska himna „Novi val“ i najveći hit „Carpe Diem“ izvedena je besprijekorno. Joker Out je na visini postavljenog zadatka, a „Live from Arena Stožice“ njegovo je najkompletnije izdanje. Ovaj koncertni album predstavlja trijumf neupitnog talenta, mladalačkog entuzijazma i predanog rada, ali još je nešto u igri.

Prije petnaest godina je derutno Kino Šiška, nekadašnje kultno okupljalište ljubljanskih pankera, temeljito preuređeno i pretvoreno u gradsku alternativnu kulturnu instituciju. Prije deset godina Šiška je raspisala natječaj za srednjoškolske bendove i pokrenula Špil Ligu redovito finansiranu iz gradskog proračuna. U trećoj sezoni Špil Lige pobijedio je Joker Out. Danas Ljubljana ima bend koji može ponosno ispratiti na gostovanje u svaku europsku metropolu. Koncert u Helsinkiju rasprodan je tri mjeseca unaprijed. To se ne zove luda sreća nego pametna kulturna strategija.

Ocjena: 8/10

(Virgin Music, 2023)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X