Još tri atraktivna filma iz Cannesa u programu Motovun Film Festivala

Kao da se samo čekalo jenjavanje pandemije da filmski festivali ponovo osvanu u najboljem izdanju s mnoštvom kvalitetnih filmova. Ovogodišnju dobru berbu nastavlja i Motovun Film Festival koji od 26. do 30. srpnja donosi niz nagrađenih filmova na prestižnim festivalima. Dosadašnjem popisu motovunski su selektori pridodali još tri atraktivna naslova prikazana na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

‘Ratni konj’

S nagradom za najbolju glumicu (Zar Amir Ibrahimi) dolazi film Pauk svetac iranskog redatelja Alija Abbasija. Ovaj napeti krimić prati novinarku Rahimi koja odlazi u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila ubojstva serijskog ubojice, uvjerenog da djeluje u božje ime. Temeljen na istinitoj priči o ubojici koji je ubio 16 žena, film je hrabra osuda društva u kojem je okrutno uzimanje pravde u svoje ruke dio svakodnevice.

Nagradu za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled dobio je Ratni konj redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleya. Film prati isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota koji odrastaju u rezervatu u Južnoj Dakoti. U filmu koji nas vodi u jedan rijetko vidljivi ambijent Amerike impresivne uloge ostvarili su neprofesionalni glumci koji su i sami pripadnici plemena i govore autentičnim jezikom.

Film Nostalgija redatelja Marija Martonea, premijerno prikazan u glavnom programu Cannesa, ambijentiran je u Napulju u koji se nakon 40 godina vraća Felipe Lasco. Želja da se poveže s prošlošću vodi ga u opasne vode, a ne pokoleba ga ni činjenica da je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi u Camorri.

Među dosad objavljenim naslovima u glavnom programu izdvaja se i moćni špijunski triler Dječak s neba redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Ribarov sin dobio je iznimnu povlasticu da studira na kairskom sveučilištu, no brzo postaje pijun u nemilosrdnoj borbi za vlast između egipatskih vjerskih i političkih elita. S nagradom publike na Sundanceu dolazi film Cure, cure, cure, oda ženskom prijateljstvu, istraživanju seksualnosti i otkrivanju sebe. Djelo finske redateljice Alli Haapasalo prati tri djevojke kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.

U programu su i filmovi ovjenčani nagradama s Berlinskog festivala. Srebrnog medvjeda za režiju dobio je film Dragulji u odjeći, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o tri žene u neravnopravnoj borbi s meksičkim kriminalnim podzemljem. Borba jedne žene u fokusu je i filma Kurnaz protiv Busha koji je na Berlinaleu osvojio nagrade za scenarij i najbolju glavnu ulogu (Meltem Kaptan). Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama.

Raspored prikazivanja filmova nalazi se na ovoj poveznici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X