Zvuk dvadesetih: Are We M.I. – na valu nove hrvatske elektronike

Udruživanje s Baby Babylon na izvrsnom tribal house singlu ‘Indijanka’, koji je po ženskoj liniji uvršten na Aquariusovu kompilaciju ‘Femme Nouvele 3’, napokon je izvuklo na površinu mladi zagrebački electro duo Are We M.I.

Are We M.I. (Foto: promo)

Iza neobičnog imena Are We M.I. ukazali su se svestrani autor, producent i instrumentalist Tin Rašpolić i njegova šibenska partnerica, pjevačica Petra Tabula. Za razliku od podjednako mladog trija Baby Babilon koji je već preko lanjskog najavnog singla „Pitanja“ ušao u katalog renomiranog diskografa i osigurao dodatnu početnu prednost zahvaljujući višedesetljetnom iskustvu producenta Olega Colnaga, Rašpolić i Tabula pokrenuli su Are We M.I. kao bedroom DIY projekt usred pandemijskog lockdowna.

Bez izdavačke kuće i aktivne PR kampanje njihovi rani radovi „Hope“ i „Free“ nekako su svima prošli ispod radara, a Tin je još uvijek bio zapaženiji kao gitarist u indie pop bendu bordeaux s kojim je u proljeće 2021 izbacio vrlo potentan singl „Sa pola razuma“ i odsvirao niz klupskih koncerata.

Nakon nekoliko mjeseci fokus se ipak pomaknuo na Are We M.I. zbog odličnog singla i još boljeg video spota „Green“ s redateljskim potpisom Paule Grandov. Jedina poznata faca u ekipi bio je Filip Motovunski na masteringu pa je onome tko u imenu Tin Rašpolić nije odmah uočio poveznicu između bordeaux i Are We M.I. preostalo samo nagađati iz kojeg to skrivenog izvora dolazi jedno od najnteresantnijih izdanja novije hrvatske elektronike.

„Green“ je u finalu zvučao kao pomlađeni islandski Vök, izmaknut iz dream pop konteksta i obojen malo tamnijim nijansama, obogaćen širokim spektrom Electro meets Trip Hop utjecaja u rasponu od GusGus do Massive Attack. Pošto u ovim krajevima ranije nismo čuli i vidjeli domaći bend sličnog profila proradila je znatiželja i počelo je nestrpljivo iščekivanje sljedećeg poteza Are We M.I.

Are We M.I. (Foto: promo)

Prolazili su tjedni, prolazili su mjeseci, „Green“ se izvrtio, a novog materijala nije bilo. Šterika je upaljena tek u svibnju, uz digitalno psihodeličnu video asistenciju Sinstatic crewa. Grandiozni sedmominutni electro rock singl „Candlelight“ mogao je ili morao grunuti poput Fluke u ultimativnom hitu „Atom Bomb“ (soundtrack „The Saint, 1997.), međutim Are We M.I je još jedanput zapeo na tankoj promociji i ništa se značajno nije dogodilo do ljeta.

„Indijanka“ je donijela priliku za novi početak, a Rašpulić i Tabula upali su u prvi plan kao bend koji očito ima kapaciteta za veće i ozbiljnije utakmice. Dakako, krucijalno je pitanje kad će i kako zaigrati na koncertnim pozornicama.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X