‘Jurassic World Dominion’ – franšiza u izumiranju

Osim što je urnebesno blesav, scenarij kao da nije ništa pripremio za svoje centralne junake, pa je Prattov lik jedan od najsmiješnije nenapisanih u posljednje vrijeme.

“Jurassic World Dominion”

Govoreći nedavno o tri i pol desetljeća iščekivanom nastavku “Top Guna” imali smo pred sobom sve primjere elemanata potrebnih za stvaranje kvalitetnog tzv. legacy sequela, trenutno popularne forme oživljavanja slavnih franšiza u kojoj se radnja iz izvornika na ovaj ili onaj način nastavlja u budućnosti, a likovi iz izvornika miješaju se s novom gardom kojoj se predaje baklja s nadom da će oni zadržati pozornost publike u budućim izdancima serijala kako bi se zgrtanje novca nesmetano nastavilo u nedogled. I doista “Top Gun: Maverick” je oborio rekorde gledanosti i okitio se kritičkim lovorikama upravo zato što je mnogo truda i talenta usmjereno na ispravno ostvarivanje “legacy” formule.

Dva tjedna kasnije pred nama je još jedan nastavak popularne franšize koja se u svom zadnjem pojavljivanju nasukala na hridi bezidejnosti te joj je, kako bi se vratila, potrebno malo nostalgije i izvornog šarma da bi se održala na životu. Riječ je o serijalu “Jurassic World” koji je 2015. pokrenut kao reboot slavne trilogije “Jurassic Park” čiji je prvi film u režiji Stevena Spielberga iz 1993. bio adaptacija istoimenog znanstveno-fantastičnog romana Michaela Chrichtona o moralnim implikacijama ponovnog oživljavanja stvorova izumrlih prije 65 milijuna godina.

Spielbergov je film bio apsolutno najvećim kinohitom te godine, zaradom od preko 300 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama dvostruko nadmašivši “The Fugitive” na drugom mjestu. Očekivano su uslijedila i dva nastavka, svaki slabiji od prethodnog, da bi cijela pomama za dinosaurima stala na desetljeće i pol prije nego se redatelj Colin Trevorrow prihvatio oživljavanja franšize s novom glumačkom ekipom koju su predvodili Bryce Dallas Howard i Chris Pratt. Prvi film iz nove “Jurassic World” serije čak je i kritika solidno prihvatila, a film je u Americi zaradio čak i više od prvog nastavka reboot trilogije Star Warsa, kao i drugog nastavka Marvelovih “Avengersa”.

Danas, sedam godina kasnije, čini se kako je vrelo ideja potpuno presušilo. Ako je ikoga briga, drugi nastavak “Jurassic Worlda” završio je devastacijom otoka Isla Nublar na kojemu su dinosauri bili locirani, što je dovelo do njihovog proboja u ostatak svijeta gdje su primorani koegzistirati s drugim bićima iz današnjeg svijeta. Pratt i Dallas Howard za to vrijeme žive s kloniranom unukom Benjamina Lockwooda (igrao ga je James Cromwell u prethodnom nastavku) koju otima skupina negativaca ne potpuno jasne motivacije, što natjera naše junake u misiju spašavanja na uskim ulicama Malte za vrijeme polusatne epizode za vrijeme koje biste mogli biti uvjereni da gledate film iz serijala o Jamesu Bondu, kompletan s karikaturalnim henchmenima i svime ostalim… i dodanim jurnjavama s dinosaurima za potpuni dojam.

Dok mlađi par ima pune ruke posla s otmičarima, paralelno pratimo i drugu priču u kojoj su glavni likovi Alan Grant (Sam Neill) i Ellie Sattler (Laura Dern) kojih se stariji gledatelji možda sjećaju iz 1993. i izvornog filma. Sattler proučava posljedicu najezde genima iz Krede modificiranih skakavaca veličine teladi koji brste usjeve nezavisnih farmera dovodeći opstanak planeta pod veliki znak upitnika. Potrebno je dvadesetak sekundi da se dođe do zaključka kako iza najezde stoji zla korporacija BioSyn predvođena rastresenim mogulom Lewisom Dodgsonom (vrlo simpatičan Campbell Scott) čije usjeve skakavci ne vole jesti. Grant i Sattler odlaze u talijanske Dolomite u središte korporacije i tamo susreću svog starog znanca, rock zvijezdu među intelektualcima i ujedno najsvjetliju točku ovog filma, Iana McDonalda (Jeff Goldblum), te će zajedno pokušati raskrinkati BioSyn.

Ove dvije blesave radnje povezat će se u vatrenom finalu, ali dotad je potrebno mnogo vremena da se razviju, a usto, kako gledateljima ne bi bilo ni trenutka dosadno, sve se to mora upotpuniti mnogim scenama u kojima likovi bježe od različitih vrsta dinosaura. Kako bi se to sve odigralo Trevorrowu, koji se vraća režiji nakon što je u drugom nastavku zadaću preuzeo J. A. Bayona, je potrebno čak dva i pol sata, što je puno previše za ovako isprazne orgije CGI-ja. Osim što je urnebesno blesav, scenarij kao da nije ništa pripremio za svoje centralne junake, pa je Prattov lik jedan od najsmiješnije nenapisanih u posljednje vrijeme. Situaciju izvlače simpatični starci iz izvorne postave, ali njihov doprinos nije dovoljan da film spasi od zaborava niti Universalova franšiza od drugog izumiranja. Barem na narednih 15 godina.

Ocjena: 4/10

(Universal Pictures, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X