Kad dječja pjesmica postane prvoklasna politička provokacija

‘Ding Dong! The Witch Is Dead’ (Ding Dong! Vještica je mrtva), pjevali su patuljci 1939. u djevjčici Judy Garland u filmu ‘Čarobnjak iz Oza’, a ovog tjedna pjevaju je i mnogi Britanci.

Margaret Thatcher (Foto: Wikipedia)

Pritisak na šefove BBC-a se povećao zbog odbijanja emitiranja pjesme  „Ding Dong! The Witch Is Dead“ koja će sudeći po svemu izbiti na prvo mjesto ovog vikenda. Pjesma koju su zborno pjevali žitelji Oza djevojčici Dorothy koju je tumačila Judy Garland u filmu „Čarobnjak iz Oza“ 1939. godine prodala se ovih dana u Velikoj Britaniji u čak 20 tisuća kopija. Pjesma je ekspresno postala himna slavljenja smrti bivše kontroverzne britanske premijerke Margaret Thatcher. Obzirom da BBC odbija pustiti pjesmu, u Britaniji se pokrenula debata: što ako pjesma dospije na vrh službene ljestvice hitova? Generalni direktor Lord Hall je izjavio za The Telegraph kako je to „odluka urednika“ hoće li pjesmu emitirati ili ne.

Lord McAlpine, bivši rizničar Konzervativne stranke je izjavio kako je zapanjen razmatranjem hoće li „Ding Dong! The Witch Is Dead“ biti emitirana ovog vikenda. „Oni dozvoljavaju da glazbena top lista bude oteta u političke svrhe. Potpuno sam zapanjen da imalo dvoje hoće li je emitirati ili ne. To je još jedan primjer koliko je BBC izvan kontrole!“ izjavio je Lord McAlpine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PHQLQ1Rc_Js[/youtube]

U međuvremenu je Sir Gerald Howarth, bivši ministar i prijatelj Margaret Thatcher reagirao riječima: „Ovo je ozbiljan test za Tonyja Halla. BBC je javna mreža i dužnost joj je pokazati dobar ukus i pristojnost. Još uvijek je tradicija u našoj zemlji da se mrtvi poštuju. Okolnosti emitiranje te pjesme nisu povoljne. To nije sam stvar uvrede obitelji i prijatelja pokojne premijerke. Ljudi cijele zemlje zgadit će se nad time što rade, ako je emitiraju.“

Morrissey (Foto: Zoran Stajčić)

S druge strane, ranije ovog tjedna reagirali su i režimski neistomišljenici. Jedan od njih je pjevač Morrissey koji je čak izdao svoje priopćenje povodom smrti Margaret Thatcher.

„Thatcher nije bila snažni vođa. Njoj se jednostavno fućkalo za narod i sva ta njena grubost uredno je bila pretvorena u hrabrosti od strane britanskoh medija koji  pokušavaju falsificirati povijest kako bi zaštitili patriotizam. U stvarnosti, naravno, nema tog britanskog političara koji je ikada bio više prezren od Britanaca nego Margaret Thatcher“, stav je Morrisseya.

Annie Lennox (Foto: Wikipedia)

Slično mišljenje dijeli i Annie Lennox. „Kao politički vođa, njezin stil je bio oštar (neki bi rekli ‘jak’), nefleksibilan (neki bi rekli ‘čvrst’), autoritaran (neki bi rekli ‘moćan’), težak (neki bi rekli ‘odlučno’), arogantna (neki bi rekli ‘uvjeren’), snobovski (neki će reći da je ona imala osjećaj vrijednosti), i pomalo smiješan, (neki bi rekli ‘domoljubni’). Ona je bila ‘ravnateljica’, a mi ‘zločesti đaci’. Unatoč njenoj pripadnosti ženskom spolu, nikad je se neće moći opisati kao feministicu. Bila je više od usamljene žene u starom muškom klubu nego borac za ženska prava. Iako je bila kći skromnog vlasnika trgovine mješovitom robom, njezine težnje unište su njeno korijenje. Što je strašno. Ona nije imala pravo razumijevanje ili vezu s običnim ljudima, grubo je mamuzala nad životima drugih, ostavljajući ih da se bave posljedicama jer je desetkovala britansku industriju u usporedbi s onom iz industrijske ere. Cijele zajednice su se raspale, generacije su ostavljene da se nose s mukotrpnim desetljećima koja su uslijedila. Iz perspektive mog vlastitog života, sve to je podsjećanje na teški osjećaj ugnjetavanja kojim je zasićenom svaki aspekt sedamdesetih. Ne mogu reći da gajim nostalgiju prema tome.“, mišljenje je ugledne aktivistice  i pjevačice.

I naravno tragikomičnost cijele situacije jest da je jedna stara bezazlena dječja pjesma postala politički nepoćudna. Živimo u slobodnom svijetu, zar ne? Ili možda u Ozu? Postoji li bolji komentar te paradoksalne situacije?

Jedno je sigurno, a to je da je „Ding Dong! The Witch Is Dead“ ekspresno ušla u svaki budući revolucionarni soundtrack.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X