Kako je David Bowie 1983. u intervjuu za MTV poentirao o rasizmu

Isječak iz intervju koji je MTV-iju dao David Bowie 1983. godine postao je ponovno aktualan obzirom na to kako je pjevač famozno s visine kritizirao uređivačku politiku te televizijske kuće po pitanju crnih izvođača.

David Bowie 1983., MTV intervju – smrtno ozbiljan pogled kad mu novinar objašnjava kako bi reagirao američki srednji zapada da ugleda Princea ili neko drugo crno lice na MTV-iju

David Bowie je u tom davnom intervjuu prvo pohvalio MTV njegovom novinaru konstatiravši da se radi o solidnoj tvrtki, a potom postavio pitanje: “Zanima me činjenica da na njemu ima tako malo crnih umjetnika, zašto je to tako?”

Na to je sugovornik pokušavao opravdati tu programsku politiku rekavši da se MTV “pokušava kretati u tom smjeru”. “Želimo emitirati umjetnike koji se uklapaju u ono što želimo da MTV predstavlja”, izjavio je novinar i dodao da je taj televizijski kanal “ciljani”, što znači da cilja na određenu publiku, a ne na opću populaciju.

“To je evidentno”, odgovorio je na to David Bowie i nastavio: “Evidentno je po činjenici da samo nekoliko crnih umjetnika netko može vidjeti noću između 2:30 i šest sati ujutro. Vrlo mali broj njih predstavljen je pretežno tijekom dana.” Meni se čini da jako puno crnih umjetnika radi jako dobru glazbu i čudim se zašto nisu na MTV-iju.”

Novinar je potom sugerirao da bi određena mjesta američkog srednjeg zapada, “dakle izvan New Yorka i Los Angelesa, bila na smrt preplašena da ugledaju Princea ili neko drugo crno lice.”

“Nije li to interesantno?”, zapitao se Bowie nakon dramske stanke koja je potom uslijedila i time matirao sugovornika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X