Kako se rade pjesme? – kreativna radionica sa Sarom Renar na Pučkom otvorenom učilištu

Radionica će se odvijati svakodnevno od 2. do 7. srpnja.

Sara Renar (foto: Milica Milović Kinoli)

U Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu ljeto će startati uz lansiranje novog programa: supraStudio je osmišljen kao platforma za promociju autorskog stvaralaštva u raznim područjima (glazba, književnost, vizualne umjetnosti), a djeluje kao kombinacija umjetničke rezidencije, privremenog umjetničkog studija otvorenog publici i radionice otvorene za javnost. Svake godine jedan domaći umjetnik_ca na poziv Centra za kulturu boravi i radi u prostorima zgrade, stvarajući i razvijajući svoje aktualne projekte, kroz nove, interdisciplinarne suradnje, eksperimentirajući s vlastitim autorskim jezikom ili kroz radioničke programe educirajući zainteresirane polaznike o pojedinim aspektima kreativnog stvaranja. Nazivom “studio”, osim kao referencom na umjetnički (primjerice, glazbeni) studio, nastoji se evocirati osnovna ideja programa – studio kao mjesto na kojem se uči i stvara.

U svom premijernom izdanju supraStudio će ugostiti glazbenicu Saru Renar, čiji rooftop koncerti u neposrednom susjedstvu Pučkog otvorenog učilišta već godinama začinjavaju ljetnu kulturnu ponudu Zagreba. Ova nagrađivana kantautorica u sklopu supraStudija održat će intenzivnu radionicu o stvaranju pjesme – od inicijalne zamisli, preko ispitivanja odnosa između teksta, ritma i melodije, pa do ovladavanja osnovama aranžmana, tonskog snimanja i audio produkcije. Radionica naslovljena Kako se rade pjesme polaznice_ke će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva, a namijenjena je svim zainteresiranim punoljetnim osobama, posebice studentskoj populaciji.

U formi svojevrsne ljetne škole, radionica će se održati od 2. do 6. srpnja (utorak – subota), u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (Ulica grada Vukovara 68). Radionica je besplatna, a zainteresirani_e se trebaju prijaviti putem formulara dostupnog na sljedećoj poveznici. Rok za prijave je petak, 28. lipnja (do ponoći). Broj mjesta je ograničen.

Sara Renar (Foto: Marina Uzelac)

Temeljna namjera programa supraStudio, kao i njegove prve iteracije – radionice pod vodstvom Sare Renar, jest poticanje i njegovanje umjetničkog senzibiliteta građana, posebice mladih, kroz neposredan rad s umjetnicama_ima i trenutnim kreatorima kulturnih sadržaja na sceni. Ovaj interdisciplinarni program planiran je u kraćim, no sadržajno intenzivnim etapama, a svakodnevni radni susreti okvir su unutar kojeg se razmjenjuju znanja, ideje i kreativne energije.

Zagrebačka kantautorica Sara Renar jedno je od najpriznatijih i najprepoznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. Njezin prvijenac, album Djeca, godine 2014. nominiran je za nagradu Porin za najbolji debitantski album, a 2015. Renar je osvojila Porina za najbolju vokalnu izvedbu (za EP Jesen koji je tada bio i nominiran za najbolji alternativni album). Tišina iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album Gdje povlačiš crtu mediji su prigrlili kao revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju, a njezin recentni studijski album Šuti i pjevaj (2021.) kritika je gotovo jednoglasno ocijenila kao najbolji i najzreliji album u njenoj karijeri.

U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije, nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište, česta je gošća književnih manifestacija, surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika “European Music Incubator”, europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus, OneBeat Balkans umjetničku rezidenciju, međunarodnu umjetničku rezidenciju u Lavovu u Ukrajini (Magic Carpets Europe) te mnoge druge uzbudljive umjetničke projekte.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X