Kako se sluša glazba – posljednje Nielsenovo istraživanje

Ugledna američka kuća Nielsen istražila je glazbene navike Amerikanaca i objavila rezultate. Konzumacija glazbe je u porastu.

Rezultati posljednjeg Nielsenovog istraživanja koliko se segmentirano troši na glazbu u SAD-u
Rezultati posljednjeg Nielsenovog istraživanja koliko se segmentirano troši na glazbu u SAD-u

Nielsenovo istraživanje Music 360 iz 2014. pokazuje kako 93posto američkog stanovništva sluša glazbu više od 25 sati svakoga tjedna. Čak 75 posto Amerikanaca aktivno odabiru slušanje glazbe, što je veći postotak nego, primjerice, onih koji gledaju televiziju. Glazba se sluša u automobilu (25 posto), na poslu (15 posto) i za vrijeme obavljanja kućanskih poslova (15 posto).

Glazbu danas uglavnom slušamo digitalno. Broj pjesama preslušanih na audio i video servisima za streaming dostigao je 164 milijardi, što je značajan porast u odnosu na brojku od 106 milijardi poslušanih prije godinu dana. I broj tjednih slušanja raste, tako da je na kraju prvog tjedna studenog po prvi put poslušano više od 4 milijarde streamova u jednom tjednu.

Prodaja CD-ova i kazeta i dalje je u padu, a prodaja ploča raste već devetu godinu zaredom. U 2014. prodano je više od 9 milijuna ploča, što je gotovo 52 posto više nego u 2013. godini. Trenutno se 6 posto fizičkih albuma prodaje na vinilu.

Prosječni Amerikanac troši 109 dolara na glazbu. Raste posjećenost koncertima i festivalima, pa se više od pola novca za glazbu troši na žive nastupe. Najprodavaniji albumi godine prodani su u više od 3.5 milijuna primjeraka. “1989” Taylor Swift i soundtrack “Frozen” prodali su više primjeraka nego polovica ostatka na ljestvici deset najprodavanijih albuma.

Rock je i dalje žanr koji prodaje najviše albuma, a pop vlada u broju prodanih pojedinačnih pjesama.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X