Kali Fat Dub u Dva Osam – moć ‘Životinjske karme’

Šibenik je ljetos imao priliku, no Zagreb je morao sačekati otvaranja kluba Dva Osam na Jabukovcu kako bi dobio promociju jednog od najboljih ovogodišnjih izdanja – album ‘Životinjska karma’ paklenog dvojca koji se odaziva na ime Kali Fat Dub.

Kali Fat Dub u Dva Osam (Foto: Vedran Metelko)

DJ Haris Pilton izgledao je kao da je ispao iz nekog „Mad Max“ filma, ili kao da je član industrial ludila Ministry kojeg predvodi Al Jourgensen. MC Chakka Svraka bio je ‘zabundan u crveno’ dok je iz kapuljače na glavi samo virio veliki crni kljun ispod kojeg su šibali stihovi o našoj društvenoj derutnoj stvarnosti.

Publika je bila divlja i zgusnuta pulsirajuća masa i sve je izgledalo kao da je u pitanju neki dokumentarni snimak iz neke opake underground klupske priče sa zapada. Prostor nekadašnje GK Jabuke, a sada klub Dva Osam strelovito postaje najvruće klupsko mjesto u gradu. Taj neki novi optimizam što je obranjen kultni prostor i što je u istom krenuo neki novi život jednostavno je nešto što se osjećalo u zraku. Naime, za nabrijanu dub i drum&bass atmosferu se i prije nastupa Kali Fat Duba pobrinuo DJ Haris Pilton, tako da je i dolazak Chakke Svrake na pozornicu samo bio nastavak uzavrelog ozračja u kojem se nije znalo za predah narednih sat i pol.

Kali Fat Dub u Dva Osam (Foto: Vedran Metelko)

Na koncertu se nisu samo našle sve pjesme s recentnog albuma „Životinjska karma“, te raniji naslovi, već i jedna nova pjesma, koja će se po Svrakinim riječima naći na novom albumu, a sudeći po njoj Kali Fat Dub ne prestaje brusiti svoju oštricu, jer s tom pjesmom su uz režeće i u loop zarobljene gitarske riffove ušli u industrial dok su stihovima direktno i bez pardona udarali po ovdašnjem „za dom spremni“ stanju uma.

„Karmacija“, „4 jahača“, „Nevremen“, „Stupor Saturnalis“ i ostale pjesme s novog albuma dočekane su kao da su odavno etablirani klupski hitovi, a ne onako kako se obično s podozrivosti dočekuju i mjerkaju nove izvedbe u promotivnim situacijama, dok je jedna „High Nehaj“ bio vrhunac rešetanja prisutnih drum&bassom. Kali Fat Dub nije uživo samo ‘ritam mašina’ koja publici ne dozvoljava da dođe do zraka, već je istovremeno i angažirani bijes, ironični komentar i poziv na pobunu – sve u jednom. I što je najvažnije Haris i Chakka su u toj priči najneumorniji. Rođeni pokretači, svaki u svom fahu, a molotovljev koktel u letu kad su zajedno na pozornici.

Kali Fat Dub u Dva Osam (Foto: Vedran Metelko)

Koincidencije radi, Chakki Svraki je jučer bio i rođendan i po svemu što se događalo u Dva Osam gdje se za neke čudne ukrasne svjetleće rekvizite pobrinulo nekoliko njih iz publike, bolji rođendanski tulum nije mogao dobiti. Kali Fat Dub tako je imao famoznu atmosferu na koncertu, jedan od onih izuzetaka koji potvrđuju pravilo da nije sve trulo u ovoj pandemiji punoj ograničenja. A ako i jest sve trulo, Kali Fat Dub je izvrstan pokretač da se ta trulež plesom istjera iz duše i kostiju.

Za potpisnika ovih redova bila je to ujedno i prva prilika za čuti novi soundsystem za izvedbe uživo u klubu na zagrebačkom Jabukovcu. Razvalio nas je snagom i kvalitetom zvuka. Dakle, nova direkcija kluba minimalno je uložila u interijer, ali na onom najvažnijem što klub čini klubom, tj. njegovim razglasom, nije se štedjelo.

Sezona odlaska na Jabukovac tek se zalaufava. Još samo da se asfaltira raskopana cesta do nje, a i to bi trebalo biti uskoro.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X