Kanye West kupuje desničarsku društvenu mrežu Parler

Očekuje se da će akvizicija biti dovršena do kraja godine.

Kanye West kod Donalda Trumpa (foto: Official White House/Wikipedia)

Kanye West kupuje desničarsku društvenu mrežu Parler za nepoznat iznos, objavila je stranica. Očekuje se da će akvizicija repera, koji je prošle godine zakonski promijenio ime u Ye, biti zaključena u četvrtom kvartalu ove godine. “U svijetu u kojem se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznim, moramo se pobrinuti da imamo pravo na slobodno izražavanje”, izjavio je West.

George Farmer, izvršni direktor Parlerove matične tvrtke, Parlement Technologies, rekao je: “Ovaj će ugovor promijeniti svijet i promijeniti način na koji svijet razmišlja o slobodi govora. Ye čini revolucionarni korak u medijskom prostoru slobode govora i više se nikada neće morati bojati da će biti uklonjen s društvenih medija.”

Farmer, koji je oženjen Westovom prijateljicom desničarskom aktivisticom Candace Owens i sin je bivšeg rizničara Konzervativne stranke Michaela Farmera, dodao je: “Ye još jednom dokazuje da je korak ispred naslijeđenog medijskog narativa. Parlementu će biti čast pomoći mu da ostvari svoje ciljeve.” Parlement Technologies nastavit će djelovati kao neovisna tvrtka, prema priopćenju za tisak, pružajući “tehničku podršku i korištenje usluga” stranici Parler.

Društvenu mrežu osnovali su 2018. John Matze i Rebekah Mercer, kći milijardera i suvlasnika Breitbarta Roberta Mercera. No činjenica da su mnogi od onih koji su nasrnuli na američki Kapitol 6. siječnja koristili tu mrežu, dovela je do svrgavanja Matzea te u svibnju 2021. na njegovo mjesto dolazi Farmer.

Nakon napada na američki Kapitol, Parler je uklonjen iz trgovina aplikacija Apple i Google, a 10. siječnja potpuno je isključen nakon što je Amazon Web Services povukao njihov račun. Unatoč tome što se naplaćuje kao društvena mreža za “slobodu govora”, stranica je bila prisiljena dodati moderiranje sadržaja kako bi se vratila u Apple App Store u svibnju 2021., a vratila se na Android uređaje tek u rujnu 2022.

Parler je samo jedna u nizu sličnih platformi, uključujući Truth Social koju je osnovao Donald Trump i nezavisnu mrežu Gab, čija je upotreba logotipa žabe dovela do povezivanja s “alternativnom desnicom”, iako je stranica izjavila da je odabrala logo kao “simbol blagostanja”.

West preuzima stranicu nakon niza antisemitskih ispada koji su doveli do blokiranja njegovih računa na Instagramu i Twitteru. Nakon što je tijekom pariškog tjedna mode zajedno s Owensom odjenuo majicu s natpisom “white lives matter”, West je u intervjuu za Fox News s Tuckerom Carlsonom optužio Trumpova zeta, Jareda Kushnera, da je surađivao s izraelskom vladom za osobnu dobit.

Zatim je na Instagramu podijelio sadržaj poruka koje je izmijenio sa Seanom Combsom, poznatim po svojim reperskim aliasima Diddy i Puff Daddy, a u kojima je optužio Combsa da ga kontroliraju Židovi. Nakon što je Westov račun na Instagramu suspendiran kao odgovor na objavu koju je Američki židovski odbor nazvao “antižidovskom”, okrenuo se Twitteru, gdje je njegov račun nekoliko godina bio neaktivan, ali i tamo je blokiran nakon poruke koju je društvena mreža također protumačila kao antisemitsku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X