Katarina Juvančič & Dejan Lapanja ‘Hope’s Beautiful Daughter’ – dvije crvene pilule

Prošlo je dvije godine od kad su Katarina Juvančič i Dejana Lapanja objavili album ‘Selivke’ (u hrvatskom prijevodu: ‘Selice’) i time kao da su naslutili svoju budućnost ptica selica kad je u pitanju novo glazbeno poglavlje njihova zajedničkog rada.

Katarina Juvančič i Dejan Lapanja 'Hope's Beautiful Daughters'

„Selivke“ su još uvijek jedan od najboljih uradaka regionalne kantautorske scene, a ne samo ‘slovenskog izdanka’, stoga koristim i ovu priliku da ga još jednom preporučim svima koji ga još nisu poslušali, a gaje simpatije prema kantautorskom izričaju. Album „Hope’s Beautiful Daughter“ potpouno je drugačija priča.

Album je glazbeno-narativne prirode, snimljen u potpunosti na engleskom jeziku, osim pjesme “Svarilo Janezu ”, koji je adaptacija škotske narodne pjesme “Mickey’s Warning”. Ideja o projektu nastala je nakon nastupa na festivalu Tradfest u svibnju 2013. u Edinburghu, s kojim je Katarina Juvančič htjela proslaviti svoje 15-godišnje prijateljstvo sa škotskim glazbenicama i glazbenicima. Pored toga Katarina i Dejan postali su zanimljivi i izdavačima tako da je „Hope’s Beautiful Daughter“ objavljen za Stray Cat Tunes. Ujedno riječ je o prvoj glazbenoj suradnji slovenskih i škotskih glazbenika u tom obimu.

Konceptualna nit vodilja je misao Sv. Augustina da nada ima dva prekrasna potomka: bijes i hrabrost (tj. ‘kćeri’ kako se to navodi u izvorniku), što je i sam naziv albuma. Dakle, bijes zbog situacije u kojoj se nalazimo i hrabrosti kako bi pronašli izlaz i promijenili sutuaciju. U vizualnom segmentu, tj. grafičkom dizajnu naslovnice i knjižice CD-a, zanimljiva je promjena u ‘matrix’ paradigmi u kojoj treba birati između crvene i plave pilule. Katarina i Dejan sugeriraju da treba uzeti dvije crvene. Jednu za bijes i drugu za hrabrost.

U toj misli djelovanja, a ne apatije Juvančič i Lapanja pronašli su plodno tlo u kojem su svoju poeziju uspješno prenijeli na engleski jezik. Ženska sudbina je također u prvom planu, no za razliku od „Selivke“ gdje su u fokusu bile ‘neznane junakinje’, ovog puta se dotaknulo sudbine poznatih ženskih imena iz povijesti kao što su Irena Sendler, Rosa Luxemburg i Frida Kahlo.

Katarinine pjesme uz instrumentalnu pratnju na albumu presijecaju naracije Davida Campbella, Toma Muira i Lawrencea Tullocha (“Dreammaker”, “Ursilla” i “Mallie”), čime je stvorena zanimljiva iluzija otvaranja različitih poglavlja, dok se u glazbenom smislu također s odmicanjem vremena i dinamička situacija sve više zgušnjava; od akustične intime do uključenosti malog akustičnog orkestra s dominantnim gudačima. Ipak neke od priča koje škotskim naglaskom izgovaraju naratori kradu previše vremena, posebice osam-minutna „Mallie“. No jasno je da cijeli album predstavlja jednu zaokruženu i dobro odmjerenu misao, ujedno i zapakiranu po željenim pravilima kantaurstva na svjetskom nivou, jer uz sve Katarina Juvančič ima i prirodan i tečan izgovor engleskog jezika.

Album zatvara pjesma „Rosa“ posvećena njemačkoj revolucionarki Rosi Luxemburg, što je još jedan znakoviti impuls koji dolazi iz glazbenog svijeta ovih dana kad je riječ o revolucionarnom predznaku na Starom kontinentu. Obzirom da „Rosa“ ujedno predstavlja završnu katarzu himničnog predznaka, mogla je potrajati i duže u svom ‘otpuštanju pare’.

„Hope’s Beautiful Daughter“ ne postiže prodornost „Selivki“, no glazbena magija Katarine i Dejana i dalje je prisutna.

Ocjena: 8/10

(Stray Cat Tunes, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X