Kendrick Lamar prvi ne-klasični, ne-jazz kompozitor koji je osvojio Pulitzera za glazbu

Kendrick Lamar osvojio je nagradu Pulitzer za glazbu, čime postaje prvi ne-jazz, ne-klasični izvođač u povijesti dodjele prestižne nagrade koji se okitio priznanjem.

  • 17
    Shares
Kendrick Lamar (Foto: Wikipedia)

Pulitzer za glazbu pokrenut je 1943. godine i dodjeljuje se “istaknutoj kompoziciji, značajnih glazbenih dimenzija”. Ove je godine “istaknuta kompozicija, značajnih glazbenih dimenzija”, prema Pultizerovim sucima bila Lamarova četvrta studijska ploča, “DAMN”, izbačena prošle godine u travnju.

Dodjeljujući nagradu Lamaru, suci su istaknuli da je Lamarov album ustvari “virtuozna zbirka pjesama ujedinjena u svojoj vernikularnoj autentičnosti i ritmičkoj dinamici koja nudi i predstavlja vinjete modernog afro-američkog života u čitavoj svojoj kompleksnosti”.

Glavni administrator Pulitzerove nagrade za glazbeno ostvarenje, Dana Canedy ispričao je za Billboard kako je ustvari došlo do toga da upravo Lamar bude ovogodišnji laureat.

“U jednom je trenutku zbor sudaca razmatrao album koji će ostati neimenovan, a koji je imao stanovitog hip-hop utjecaja kada je jedan član zbora upitao “ako razmatramo glazbeni komad koji ima utjecaje hip hopa, zašto hip-hop ne razmatramo uopće?”

 

  • 17
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X