Nišville jazz festival slavi Šabana Bajramovića

Internacionalni niški jazz festival Nišville, 35. po redu, bit će održan od 3. do 12. kolovoza, a glavni festivalski program počinje od 9. kolovoza.

  • 21
    Shares
Direktor festivala Ivan Blagojević s bistom Šabana Bajramovića u ateljeu Vlade Ašanina (Foto: D.M. Car)

Organizatori Nišvillea već godinama slave lik i djelo svog pokojnog sugrađanina Šabana Bajramovića, kralja romske pjesme i pionira world music zvuka. Ove će godine, osim tradicionalnog koncerta „Prijatelji Šabanu“ (7. i 8. kolovoz), dio izložbenog postava Nišville jazz muzeja, smještenog u nekadašnjem kupalištu niške Tvrđave, biti posvećen upravo Bajramoviću. Među ostalim, na izložbi će biti postavljena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na niškom keju, rad akademskog kipara Vlade Ašanina.

Šaban Bajramović nekoliko je puta nastupio na Nišvilleu, dobitnik je i festivalskog Grand Prixa, nagrade koja od pjevačeve smrti nosi njegovo ime. Ove godine bit će uručena sastavu Gipsy Kings.

Kipar Vlada Ašanin u ateljeu radi na spomeniku Šabanu Bajramoviću (Foto: D.M. Car)

– Šaban Bajramović do kraja svog života vjerovatno ni sam nije bio svjestan da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani  kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pjevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pjevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee – rekao je Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Na ovogodišnjem Nišvilu između ostalih će nastupiti Gipsy Kings, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco i mnogi drugi.

  • 21
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh