Nišville jazz festival slavi Šabana Bajramovića

Internacionalni niški jazz festival Nišville, 35. po redu, bit će održan od 3. do 12. kolovoza, a glavni festivalski program počinje od 9. kolovoza.

Direktor festivala Ivan Blagojević s bistom Šabana Bajramovića u ateljeu Vlade Ašanina (Foto: D.M. Car)

Organizatori Nišvillea već godinama slave lik i djelo svog pokojnog sugrađanina Šabana Bajramovića, kralja romske pjesme i pionira world music zvuka. Ove će godine, osim tradicionalnog koncerta „Prijatelji Šabanu“ (7. i 8. kolovoz), dio izložbenog postava Nišville jazz muzeja, smještenog u nekadašnjem kupalištu niške Tvrđave, biti posvećen upravo Bajramoviću. Među ostalim, na izložbi će biti postavljena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na niškom keju, rad akademskog kipara Vlade Ašanina.

Šaban Bajramović nekoliko je puta nastupio na Nišvilleu, dobitnik je i festivalskog Grand Prixa, nagrade koja od pjevačeve smrti nosi njegovo ime. Ove godine bit će uručena sastavu Gipsy Kings.

Kipar Vlada Ašanin u ateljeu radi na spomeniku Šabanu Bajramoviću (Foto: D.M. Car)

– Šaban Bajramović do kraja svog života vjerovatno ni sam nije bio svjestan da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani  kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pjevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pjevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee – rekao je Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Na ovogodišnjem Nišvilu između ostalih će nastupiti Gipsy Kings, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco i mnogi drugi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X