Khruangbin ‘A La Sala’ – povratak korijenima

Teksaški trio novim se albumom okrenuo tišem i odmjerenijem zvuku u koktelu šarolikih utjecaja koji tvore idealan soundtrack za ljetnu dokolicu.

Khruangbin ‘A La Sala’

Vrijeme je da krenemo put egzotičnih destinacija i pustinjskih krajolika. Prijevozno sredstvo je Khruangbin (zrakoplov na tajlandskom jeziku), a skupni naziv itinerara je „A La Sala“. Četvrti album teksaškog, uglavnom instrumentalnog trija nudi nam 40 minuta opuštajućeg koktela šarolikih utjecaja koji variraju od Thai-funka, surfa, desert rocka, psihodelije, duba, do orijentalnih melodija.

Scena je postavljena kroz zvuk cvrčaka na početku „Fifteen Fifty-Three“, pjesmi koja nas smješta na plažu s koje promatramo jedrilice u daljini koje usporeno klize ljeskavim morem. „May Ninth“ nastavlja opuštati ljetnom melankolijom dok „Ada Jean“ zaranja u istraživanje zaštitnog znaka benda – kombinacije orijentalne gitare Marka Speera i opuštenih break beatova bubnjara DJ Johnsona koje poput ljepila drže razigrane bass linije basistice i pjevačice Laure Lee.

Iz početnog triptiha pjesama već je jasno da „A La Sala“ nije nastavak, odnosno ekspanzija zvuka kojeg je bend predstavio na iznimno hvaljenom prethodnom albumu „Mordecai“. Umjesto dominantnog disco funka s pitkim vokalnim melodijama bend je napravio otklon u smjeru svojih glazbenih početaka koji podrazumijevaju sporiju svirku i prostranu zvučnu sliku u kojoj svaki instrument diše. Zbog toga laganije i sporije pjesme zvuče kao zamjenski soundtrack za „Endless Summer“, kultni surferski dokumentarac iz 1966. godine. Dobitna kombinacija „Mordecaija“ i dalje je prisutna, ali ovaj put ne kao dominantna sila koja nosi pjesme nego u obliku suptilnih elemenata koji su uklopljeni u opušteniji zvuk. Ti elementi ponekad isplivaju u obliku brazilskog funka u plesnoj „Pon Pon“ ili catchy vokalnim melodijama Laure Lee u „Hold Me Up (Thank You)“.

Iako su pjesme Khruangbina u pravilu izgrađene kroz međuigru bassa i bubnja koji, iako suptilni, predstavljaju ravnomjeran dio melodije, u njima ipak najviše dominira gitaristički virtuoz Mark Speer u čijem se sviranju mogu čuti utjecaji širokog spektra pokrivajući sve od afganistanske tradicionalne glazbe do špageti-vesterna. Mark svojom gitarom uvijek nastoji emulirati, odnosno zamijeniti vokal, a to je najočitije u pjesmi „A Love International“ u kojoj gitara kao da doslovno pjeva te prema kraju skladbe pojačava emocije ulaskom u krešendo za finalni vatromet.

Khruangbin bez ikakvog stilskog pretjerivanja možemo nazvati jednim od „najčvršćih“ bendova današnjice čija je besprijekorna svirka izbrušena do savršenstva pretvaranjem raznovrsnih utjecaja u autentične glazbene bisere za koje vjerojatno nikad ne biste pomislili da su nastali u štali u Burtonu, teksaškom gradiću s manje od 300 stanovnika. Zbog toga u jednu ruku ostaje žal što bend ovakvog kalibra na novom albumu nije nastavio istraživati disco-funk smjer kojeg su predstavili na prethodniku. No, teško ćete ostati razočarani kad za utjehu dobijete slikovite audio razglednice poput „Todavia Viva“ i „Three From Two“ koje će vas smjestiti u dokolicu kolovoza u Andaluziji ili na nekom otočiću Južnog Pacifika.

Drugi po redu nastup Khruangbina u Hrvatskoj, zakazan za sredinu srpnja na zagrebačkoj Šalati rasprodan je čak sedam mjeseci unaprijed. Ironično, na domaćim glazbenim portalima dosad je objavljeno tek nekoliko recenzija ili osvrta na bend, i to u rasponu od zadnjih gotovo deset godina. Zanimljiva je to kontradiktornost koja ide u prilog tezi da u današnjem zasićenom medijskom i pop-kulturnom prostoru domaća kritika možda nije više toliko utjecajna kao prije, ali i da religijska naklonost instrumentalnim bendovima poput nažalost ugašenih Bambi Molestersa, i derivata LHD, ne znači nužno i dublji zaron u srodne žanrove. U slučaju Khruangbina pad utjecaja domaćih kritičara zapravo je dobra vijest jer previd ili ignoriranje ovog sjajnog benda nisu utjecali na nekoliko tisuća ljudi koji će plesati na Šalati. Dapače.

Ocjena: 8/10

(Dead Oceans, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X