Kimiko, Vlasta Popić i Suho grlo nos – bučna i neobična večer prvog PMS-a

Šibenik je jučer ugostio budućnost hrvatske alternativne scene. Kimiko, Vlasta Popić i Suho grlo nos, odreda hvaljeni noviji domaći bendovi, nastupili su u sklopu Proljetnog muzičkog sajma, koji se održao pred Osnovnom školom Fausta Vrančića.

Suho grlo nos

Ideja udruge Šibenski kanal da Šibenčanima ponudi prvo glazbene ‘rekvizite’, a potom i svirku uživo, nije baš izazvala stampedo glazbenih sladokusaca, no trgovalo se, družilo, uživalo u suncu, akustičnoj verziji L’koka i Doku AnalogX-u. Bio je to jutarnji dio programa PMS-a, sajma koji je polučio solidan interes diskografa, izdavača i kolekcionara.

Vrhunski osvijetljen stage i iznenađujuće dobro ozvučen trg dočekao je u prvim večernjim satima Kimiko, zagrebački bračni dvojac, koji trenutačno promovira odličan prvijenac „From Our Room To Yours“. Lora i Zoran su multuiinstrumentalisti, koji ipak najviše u rukama vole držati gitaru i bas, stvarajući pritom primamljivu zvučnu sliku na razmeđi eksperimentalnog popa i indie aranžmana. Nastup su otvorili s „Penguin in a Golden Coat“ opijajućim, nabrijanim instrumentalom, jednim od najboljih trenutaka njihova prvijenca.

Ako je nešto sigurno, to je da indie-pop, nakon što ga je lani pogodio Terraneo, u Šibeniku više nije slabo poznata egzotika. Dijelom i zbog toga, nastup Kimika sinoć je, sudeći po reakcijama okupljenih, bio vrhunac večeri. Izvedba „Nothing To Me“, „Berlin“, „AK-47“ i „Mad Scientist“ pale su tako na plodno šibensko tlo, opustivši publiku prije dvostrukog punk-udara.

Kimiko

Vlasta Popić je bend koji zna složiti dobar riff. Vlasta Popić je i bend koji ima curu za bubnjevima, što ih čini dodatno atraktivnima. Varaždinsku trojku, ako je vjerovati nedavnim koncertnim izvješćima, prati glas grupe koja na pozornici upada u tehničke probleme. To jučer nismo vidjeli. Jučer smo vidjeli uigrani punk-rock bend; glasan, brz i poletan u nastojanjima da što kvalitetnije predstavi svoj debitantski album „Za očnjake“.

Suho grlo nos iz Koprivnice imaju već dosta utakmica u nogama. Od kad su se prvi put prije tri godine ozbiljnije predstavili masovnijoj publici, kao predgrupa legendarnom Mudhoneyju u zagrebačkom Pauku, SGN su polako ali sigurno počeli graditi status live atrakcije, a njihov aktualni album „Manifest gluposti“ artikulirao je dovoljnu količinu mladenačkog bijesa i žestine. Indie-punk u izvedbi Suho grlo nosa, kakvom smo svjedočili jučer u Šibeniku, uvjerio nas je koliko je utjecaja ostavio koprivnički Overflow na mlađu generaciju svojih glazbom inficiranih sugrađana.

Bučna i neobična glazbena večer prvog Proljetnog muzičkog sajma u Šibeniku logično se nastavila na sve glasnije najave nadolazećeg Terranea. Postaje li Šibenik mediteranska indie oaza? Kamo sreće…

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X