‘Kingdom of the Planet of the Apes’ – i nakon Caesara – Caesar

Franšiza koja je u popularnoj kulturi prisutna već više od šezdeset godina otvorila je novo poglavlje, ništa manje uzbudljivo od trilogije koja mu je prethodila.

Kingdom of the Planet of the Apes (foto: 20th Century Studios)

Ima nešto privlačno u distopijskoj ideji Zemlje u kojoj je civilizacija propala i kojom vladaju inteligentni majmuni, ali u našem slučaju ona će nas vjerojatno samo podsjetiti da živimo u zemlji u kojoj civilizacijske norme odumiru i u kojoj su na vlasti neinteligentni majmuni.

Kako bilo, ova prva ideja prisutna je u popularnoj kulturi već više od šest desetljeća, otkako je francuski književnik Pierre Boulle, isti onaj koji je napisao i “Most na rijeci Kwai”, objavio svoj roman o Planetu majmuna koji će pet godina kasnije Franklin J. Schaffner (isti onaj koji će se ubrzo zatim okititi Oscarom za “Pattona”) pretvoriti u drugi najveći klasik znanstvene fantastike objavljen 3. travnja 1968. s glumcima u kostimima čovjekolikih majmuna. (Najveći klasik znanstvene fantastike objavljen 3. travnja 1968. s glumcima u kostimima čovjekolikih majmuna je, naravno, “2001: A Space Odyssey” Stanleyja Kubricka, možda čak i najbolji film u povijesti.)

Schaffnerov film s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi postigao je značajan financijski uspjeh i podario nam jedan od najupečatljivijih završnih kadrova u povijesti filma. Osigurao je odmah i nastavak “Beneath the Planet of the Apes” nakon kojih je uslijedilo i još četiri slabija komada pa je franšiza zamrla na tri duga desetljeća sve dok se Tim Burton nije dosjetio snimiti vlastiti remake 2001., uradak koji se s pravom smatra jednim od njegovih slabijih djela u karijeri.

Kingdom of the Planet of the Apes (foto: 20th Century Studios)

Unatoč tom neuspjehu, još deset godina kasnije, ne pretjerano poznati engleski režiser Rupert Wyatt dobit će ovo intelektualno vlasništvo u svoje ruke i snimiti izvrsnu origin priču o tome kako se naš planet pretvorio u Planet majmuna. James Franco i prvenstveno majstor motion capture glume Andy Serkis (isti onaj koji je igrao i Golluma u “Gospodaru prstenova”), čovjek koji će postati centralna figura nove trilogije (otprilike kao što je to bio Roddy McDowall u izvornim filmovima) kao Caesar, majmun koji će se pretvoriti u vođu i mesiju svoje vrste.

Trilogiju je zatim preuzeo Matt Reeves (isti onaj koji danas režira novi “The Batman” serijal) i s “Dawn of the Planet of the Apes” i “War for the Planet of the Apes” od trilogije o Planetu majmuna napravio vjerojatno najkvalitetniji niz blockbustera cijelog desetljeća. Nije stoga trebalo proći još deset godina da se nastavi s gradnjom univerzuma koji su na noge postavili Wyatt i Reeves, pa je tako upravo na velika platna dojaho i novi naslov i eventualni začetak sljedeće trilogije malo nezgrapno nazvan “Kingdom of the Planet of the Apes”.

Režije se ovdje prihvatio Wes Ball (isti onaj koji se proslavio trilogijom “Maze Runner”), dok je za scenarij zaslužan Josh Friedman (isti onaj koji je napisao “Avatar: The Way of Water“, što objašnjava zašto finale “Kingdoma” uvelike podsjeća na ono Cameronova za Oscar nominiranog nastavka). Nezahvalna zadaća da uskoči u krzno velikog Andyja Serkisa dopala je mlađahnoga Owena Teaguea, ali olakotna je okolnost bila ta da je stari majstor prihvatio ulogu savjetnika za nove glumce i sigurno im je uvelike pomogao.

Radnja “Kingdoma” odvija se nekoliko generacija nakon Caesarove ere. U međuvremenu su majmuni postali još pametniji, a ljudi su prestali govoriti. U takvom svijetu mladi Noa (Teague) kreće na ispit zrelosti koji se zakomplicira i rezultira time da njegov cijeli klan završi u ropstvu na putu u Kraljevstvo iz naslova kojim vlada Proximus Caesar (Kevin Durand), samoprozvani nasljednik prethodnog vođe, majmun koji se svim silama želi dočepati ljudskih oružja zatvorenih u neprobojnom skladištu na zabačenoj plaži koja možda djeluje kao posveta onoj na kojoj se odigrava i finale izvornog filma.

‘Kingdom of the Planet of the Apes’ (foto: Walt Disney Studios)

Da ne ulazimo previše u prepričavanje radnje, spomenimo samo da su u priču upleteni i ljudi, William H. Macy kao načitani kolaboracionist Trevathan i Mae (Freya Allan) kojoj je namjera spriječiti da kralj dođe do oružja, kao i ljudima ponovno omogućiti komunikaciju. Uz malo akcije i intrige na starom ruzinavom brodu koji služi kao impozantno Proximusovo sjedište odvit će se dovoljno uzbudljiv rasplet koji pritom otvara i put daljim nastavcima u slučaju da ovaj bude dobro prihvaćen.

Ovdje treba reći da je Ball u svakom pogledu održao kvalitetu hvaljene prethodne trilogije i svakako zavređuje da se nastavi baviti franšizom ako to bude želio. Akcijske scene režira na uzbudljiv način, a film unatoč trajanju od preko dva i pol sata nema napornih trenutaka, već djeluje kao još jedna velika i epska pustolovina. CGI je izvrstan na području motion capturea, jednako kao i u prošloj trilogiji, ali bitno slabiji kad se koristi za dočaravanje računalno generiranih ptica koje izgledaju kao da su… pa, dosta jadno računalno generirane.

“Kingdom of the Planet of the Apes” na neki način otvara sezonu ljetnih kinohitova za koje se možemo nadati da će biti kvalitetni, pa tako ovaj mjesec očekujemo i novo poglavlje sage o Mad Maxu, “Furiosa”, a nakon toga i cijeli niz obećavajuće razbibrige. Ako svi nastavci koji dolaze budu u jednako dostojni kao ovaj, čeka nas ugodno filmsko proljeće i ljeto.

Ocjena: 7/10

(20th Century Studios, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X