Klinika Denisa Kataneca ‘Nikta Zorja’ – Najprekrasnija sjebanost

Stalna nesigurnost, pretjerana emotivnost i nestabilnost osobno su prokletstvo za onoga nad koga se nadviju, ali kada se pretoče u umjetnost, ponekad nastaju djela iznimne vrijednosti. Jedno od takvih djela jest i ‘Nikta Zorja’ Denisa Kataneca.

Klinika Denisa Kataneca ‘Nikta Zorja’

Na prošlom albumu “Pejotl” Katanec je ugostio Branu Norca na klarinetu i Tenu Rak na violončelu, a na “Nikti” njih dvoje (uz gosta Vinka Vujeca na kontrabasu) uz Denisa čine Kliniku. Pod istim će nazivom ovoga četvrtka u Močvari nastupiti već jedna nova postava. Kod Denisa su očito vječne samo mijena i patnja. Kad takav pođeš kod drugog velikog patnika sa sličnom poremećenom estetikom, te u njegov, u najmanju ruku, nekonvencijalan studio i poneseš teret emocionalne napetosti, sve će završiti ili u pokolju ili katarzi. Budući da su svi akteri i danas živi, sudbina je očito odabrala katarzu, tj. dvadeset i pet minuta najsjebanije prekrasnosti ili najprekrasnije sjebanosti, kako vam je draže.

Album otvara lo-fi freak-folk balada “U snijegu” u kojoj uz sjetni klarinet glavni udarac zadaje zborski refren koji u snježni imaginarij niotkuda dovodi i rode i kišu u sjajnom primjeru začudnosti Denisove lirike. Kod publike, čini se, čimbenik podijeljenosti obično odigrava potpuno specifičan Katanecov vokal. Dok jedni prihvaćaju zanimljivost i bol u njegovim vibrirajućim glasnicama, drugi će njegovo pjevanje mrtvi-hladni usporediti s meketanjem koze. Ako spadate u potonju skupinu, nove pjesme vam teško mogu promijeniti mišljenje. Dapače, čini se kako se stvari po tom pitanju dodatno intenziviraju.

Naslovna pjesma poslužila je kao i najavni singl pred izlazak albuma. Uz prateće vokale Ivane Picek i psihotične zvuke čela, napisana u doba velikog gubitka, “Nikta Zorja” predstavlja i lirski i glazbeni vrhunac albuma. Tu đavo ispod kože proždire meso i suzama se pune tanjuri, pjesma je to koja zadaje udarac za udarcem. U “Jani Ljubovti” je ponovno savršeno izvedeno grupno pjevanje, a “Vrt” uz durski tonalitet i cvrkutanje ptica pjeva o krutoj i okrutnoj zemlji, korovu i zaleđenim žilama. Kod Kataneca jednostavno nema predaha od boli i patnje.

“Sjemenke” su drugo ključno mjesto albuma, koje uz ferventni klarinet, prebrz vokal i kontrabas donose šest minuta nemira i nelagode: “Srce pršti, puče glava/ Klijetka svrši, al je zdrava/ Samo moje misli trule/ Samo moje misli tule/ Jedinice i nule…” Stvar je izvedena kao vrtlog koji uvlači cijeli bend u sebe i iz kojega tu i tamo mogu izbaciti glavu i uhvatiti zrak. No neizbrušenost, čak i drčna šlampavost čine cijelu stvar posebnom. Sve završava dječjom poemom “Snjegopsić” koja možda daje naslutiti novi list u Denisovoj karijeri, a to je usmjeravanje na polje dječje književnosti. Ako je suditi prema “Snjegopsiću” čini se da i za to ima mnogo potencijala.

“Nikta Zorja” je kratko i gorko iskustvo. Shizofreno i bolno. Nelagodno i tužno. I vjerojatno najbolji domaći album godine.

Ocjena: 9/10

(Samizdat / Bandcamp, 2016.)

Poslušajte album “Nikta Zorja”

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X