Klinika Denisa Kataneca u Vinylu – krivo srastanje

Sinoć je Denis Katanec u krcatom zagrebačkom klubu Vinyl predstavio novu inkaranciju svog benda Klinika Denisa Kataneca.

Klinika Denisa Kataneca u Vinylu (Foto: Zoran Stajčić)

Nije da smo ga i kao kantautora nešto mogli uhvatiti u posljednje vrijeme na nastupima, kao što se do sada nije nikad dogodilo da Klinika Denisa Kataneca ima samostalni koncert u Zagrebu. Rezultat toga bio je jasno vidljiv sinoć u Vinylu kroz koji se jedva prolazilo usred radnog tjedna. To je ujedno i dokaz postojanosti Denisa Kataneca kao stabilne autorske pojave na našoj sceni, koliko god se nestabilnim činio na prvu loptu.

Prevalio je dug put. Njegova mušićavost iznjedrila je brojne oblike i formacije u kojima je djelovao, naravno računajući i onu samostalnog kantautora koji nastupa samo s akustičnom gitarom, no njegova nova ‘Klinika’ donosi znatne pomake u cijeloj priči. Za početak, Katanec se autorski još više i suptilnije izbrusio i ojačao po pitanju tekstova. Daleko od toga da se izlizao i da nema što za reći.

Klinika Denisa Kataneca u Vinylu (Foto: Zoran Stajčić)

Njegova Klinika u sastavu: Branimir Norac, Vinko Vujec, Karlo Cmrk i Martina Burulić pokazuje se kao odlična nadogradnja kojoj treba možda još par koncerata u nogama pa da se pretvori u pravu neman, bar kad su u pitanju nove pjesme, sinoć premijerno izvedene u Vinylu. Pored novih, koncert je donio i neka starija ostvarenja, ali u bendovskom ruhu, poput pjesama „Klinika“ i „Rika Vela“ (objavljena na „Sveski Bijednih III“) ili pak „U snijegu“ s prvijenca Klinike „Nikta Zorja“.

Od Klinike se novi album očekuje krajem godine, a riječ je o neobičnom Katančevom potezu inspiriranom pjesmama za djecu. Nova Klinika donijela je laganu transformaciju poznatog Katančevog vokalnog izričaja, tako je u uvodnoj „Zvijezde“ pokazao da može i bez ‘meketanja’ unoseći kod publike ozbiljniji narativ slušanja prvog dijela koncerta. No, naravno, nije to sad neki novi Katanec koji radi veliki odmak od svega što je do sada radio, već čisto nijansiranje, njegovih iznimnih tekstova kojima razara srž ovog našeg ‘krivog srastanja’, čak i kad bi tekst trebao biti namijenjen dječjem uzrastu. Uvijek je tu neki ‘sabotirajući’ element, neki dramski preokret, koji vas ošine i vrati u realnost.

Klinika Denisa Kataneca u Vinylu (Foto: Zoran Stajčić)

Pjesma „Rode“ se tako i nakon izvedbe uživo pokazala najboljim izborom za najavni singl onog što donosi Klinika Denisa Kataneca, jer osim što posjeduje genijalni stih „Ako odemo na piće, slomit ću ti biće“ uživo donosi moćnu katarzu u dugovaljajućem krešendu otvorenom za mnoge improvizacije. Pored „Roda“ svakako su aduti i „Kapilare“ i „Čeljad“.

Iz svega se može zaključiti da je sinoć ‘Klinika’ opet otvorena, a oduševljenih ‘pacijenata’ je sve više, uostalom kao i u ovoj našoj krivosrasloj okolini; možete na piće, ali teško da ćete sačuvati biće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X