Knjiga ‘Godard, biografija’ ispisuje životopis drskog gorostasa kinematografije

Upravo objavljena u hrvatskom prijevodu, knjiga ‘Godard, biografija’ Antoinea de Baecquea na 831 stranici ispisuje životopis jednog od najistaknutijih sineasta.

'Godard, biografija'
‘Godard, biografija’

„Ova biografija je potraga za okusom Godardove kave“, piše autor u uvodu. Ta neobična opaska sažima teškoće s kojima se morao suočiti slažući „arhivski puzzle“ i pokušavajući uhvatiti „bez njega, uz pomoć drugih“ protejski lik živuće legende sedme umjetnosti. Nimalo olakotna nije bila ni činjenica da je riječ o prvoj biografiji Jean-Luca Godarda na francuskom jeziku, objavljenoj na sineastov osamdeseti rođendan. Kako bilo, konačni rezultat impresivan je: pred nama izranja portret deklasiranog mladića, buntovnog predvodnika novog vala, redatelja kultnih filmova, cinika zaljubljenog u paradokse, političkog agitatora, osporavanog samoreklamera, provokativnog mizantropa i pustinjaka iz Rollea, kontroverznog filmaša kojemu je pravilo bilo kršenje pravila, i nepredvidljivog, samosvjesnog — ili bezobraznog — umjetnika koji je na pitanje hoće li film umrijeti s njim odgovorio da mu je to jedina nada i životni cilj.

Godarda, kojega su filmofili i kritičari u pojedinim fazama njegove karijere proglašavali bogom, i koji danas ima mitski status, Antoine de Baecque osebujnim stilom predstavlja u svoj njegovoj kompleksnoj autentičnosti, usput panoramski oslikavajući kulturni krajolik Francuske i Europe dvadesetog stoljeća, krajolik kojega je Jean-Luc Godard neizostavnim dijelom. Knjigu „Godard, biografija“, u prijevodu Julijane Štrok, Srećka Ivaniševića i Marka Gregorića objavio je zagrebački nakladnik Sandorf, u ediciji Mizantrop.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X