Vatra u Tvornici – sasvim intimno

Godine su prošle otkako je Vatra odlučila Tvornicu imenovati svojom glavnom zagrebačkom postajom, no šesti studijski album „Ima li budnih“ i nova hrvatska turneja bile su sasvim dobar razlog da se bend vrati prostoru koji ga i nije previše volio.

Vatra u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

Riskantan je to potez bio i ovog prosinačkog četvrtka, iznimno toplom i prekišovitom, kada u Tvornicu unatoč najboljem studijskom uratku u dosadašnjoj karijeri benda i prilično dobroj recepciji i promociji istoga dolazi relativno malen broj ljudi. Ne smijemo ih svrstati sve  u zaljubljenike i obožavatelje jer je među publikom u polupraznoj Tvornici bilo podosta poznanika i prijatelja benda, a pored njih i predstavnika raznih glazbenih profesija.

No, Ivan Dečak i ekipa standardno su priredili iskren i krajnje intiman koncertni nastup u dva sata započeta „Mornarskom majicom“ (izbačenog sempla The Killersa). Prvi od najavljivanih gostiju bio je Mile Kekin, momak koji s Ivanom igra nogomet u slobodno vrijeme, a zapjevao je u sada već staroj stvari „Anđeo s greškom“, a na trubi je dvojicu pjevača popratio Stipe Mađor. Ne treba ni govoriti da je hladno pivo bilo leitmotiv večeri, pa se tako nazdravljalo međusobno na pozornici, ali i s publikom pri čemu je Dečak još jednom pokazao lakoću spontane komunikacije s publikom. Autor ovih redaka tijekom prošle turneje benda se uvjerio kako fanovska baza Vatre itekako postoji, a među njima nekoliko groupie djevojaka pohodi (gotovo) sve koncerte uzduž i poprijeko 21 nam županije.

U prilično energičnom setu izmijenjivali su se uspješnice poput „Johna Travolte“, „Svjetla i sirena“ i „Odbrojavanja“ u kojima je okupljena masa redovito participirala. Koncert je ponešto usporen akustičnim setom („Bilo je dobro dok je trajalo“, „Želim biti ti“) kada su Ivan i Robert sjeli s akustičnim gitarama na rub pozornice i počeli prebirati po sasvim dovoljnim gitarskim žicama, da bi prisutne potpuno iznenadio glas Ex Mozartina u galeriji Tvornice. Nasuprot pozornice, iznad gospodina tonca, djevojke su izvele acapella verziju „Čuvam te“. Među ženskim gostima našla se, očekivano, Ljubica Gurdulić (Svadbas) u naslovnom duetu „Ima li budnih“ – pjesma za koju smo pouzdano saznali da je trebala biti službena pjesma SDP-ove predizborne kampanje. Čini se da je i bez nje Hrvatska budna… lajkamo.

Uspješno izvevši nove podosta distorziranije materijale sa svježe objavljenog albuma, bend je tijekom „Plime adrenalina“ u prvom bisu snimio uz pomoć Gonza i videospot s nekoliko GoPro kamerica (zanimljivo će biti vidjeti Ivanove kadrove iz ponešto nesigurnog stage-divinga). Na pozornici se u ovom segmentu pridružio Aljoša Šerić – ožalošćeni otac netom preminulog Ramireza – uz neuobičajeno srčanu i energičnu izvedbu „Dva akrobata“.  Kraj prvog bisa obilježio je „Tremolo“ bez Damira Urbana – ćelavca zbog kojeg su svi provirivali desno od stagea ne bi li napokon izvirio i počastio nas svojim grlenim vokalom, no to se nije dogodilo, pretpostavljamo zbog koncerta u rodnoj mu Rijeci zakazan dan kasnije. No, dostojna nadopuna bili su virovitički bubnjari koji su poduprli Dečaka za instrumentom.

Iako je obećao svirku do jutra, Ivan je drugim bisom prikladno odabranih jedinica („Oproštaj“, „Vrati se“) publiku pozvao na novi nastup u Tvornici iduće godine uz želju i poziv „da se ona napokon jebeno napuni“. Završna riječ apsolutno je opravdana jer je Vatra pružila glazbeno besprijekoran koncert bez prevelike teatralnosti i tendencije da se pred svojom publikom služi ičim osim iskrenosti.

Saznajte više:

‘I Bik Koji Sjedi zaplesat će oko Vatre’

Vatra ‘Ima li budnih?’ – distorzirana zvijer konačno pripitomljena

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X