Koncertna industrija izgubila je 30 milijardi američkih dolara u 2020. godini

Globalna koncertna industrija izgubila je više od 30 milijardi dolara u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, uključujući 9,7 milijardi dolara na blagajnama, prema godišnjem izvještaju Pollstara, publikacije specijalizirane za event industriju.

(Foto: Marko Lopac)

Obzirom na rekordnu 2019. godinu predviđalo se da će industrija u 2020. na blagajnama postići novi rekord od 12,2 milijarde dolara, no umjesto toga pretrpjela je 9,7 milijardi američkih dolara gubitaka nakon što je event industrija u ožujku zapravo potpuno zatvorena.

Predviđena cifra od 30 milijardi USD uključuje neprijavljene događaje, sporedne prihode, sponzorstva, prodaju ulaznica, koncesije, robu, prijevoz, restorane, hotele i druge ekonomske aktivnosti povezane s događajima uživo, navodi se u izvješću.

Osim toga, ovi su izračuni uzeli u obzir gubitke među 147 000 tvrtki koje se pojavljuju u Pollstarovim direktorijima, kao i studije, koje su uključivale izvještaj Global Entertainment and Media Outlook za 2018. – 2022. PricewaterhouseCoopers-a i Studiju o umjetnosti i kulturnoj ekonomskoj aktivnosti za 2017. godinu koju je proveo Biro ekonomske analize i Nacionalne zaklade za umjetnost (Bureau of Economic Analysis and the National Endowment for the Arts).

“Bila je ovo izuzetno teška godina za event industriju, na koju je koronavirus izuzetno utjecao. Koliko god bilo bolno bilježiti nedaće i gubitke s kojima je suočena naša industrija i mnoge naše kolege, razumijemo da je, srećom, na pomolu presudan pothvat za olakšavanje našeg oporavka”, rekao je Ray Waddell, predsjednik Oak View Group Media & Conferences Division, koji nadgleda Pollstar i sestrinsku publikaciju VenuesNow. „S cjepivima, boljim testovima, novim protokolima sigurnosti i sanacije, pametnim izdavanjem ulaznica (smart ticketing, op. a.) i ostalim inovacijama, oporavak industrije će se ubrzati u sljedećim mjesecima i sigurni smo da ćemo u ovo vrijeme sljedeće godine imati sasvim drukčiju priču za ispričati”, zaključio je optimistično.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X