Kreće emitiranje TV serijala ‘Borderland Soundtrack’ inspiriran knjigom ‘Sedma republika’ Ante Perkovića

Serijal dokumentarnih TV emisija ‘Borderland Soundtrack’ autorice Brankice Drašković koji se bavi ulogom i značajem glazbe u kulturi otpora i traga za konturama takozvane ‘sedme republike’ na postjugoslovenskom prostoru počinje s emitiranjem 5. ožujka.

‘Borderland Soundtrack’

Serijal je inspiriran knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu. Prateći kronološki tijek događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika, u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju osobnih sjećanja, iskustava i stavova protagonista predstavljaju različiti primjeri angažiranosti glazbenika koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne kulturne obrasce i nisu odustali od svojih malih ososbnih borbi za bolji i pravedniji svijet.

Brankica Drasković, autorica TV serijala

Dramaturški tijek emisija podcrtava soundtrack od preko stotinu pjesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrijednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh „sedme republike“ kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru. Svaka od epizoda naslovljena je jednom od pjesama koja simbolički ocrtava problematiziranu tematsku cjelinu (“Kao da je bilo nekad”, “Ledeno doba”, “Odjava programa”, “Buka u modi”, “Ja sjećam se”, “Sjajne niti”, “Nostalgična”, “Padaj silo i nepravdo”, “Demokratija”, “Rokenrol snovi”).

Ante Perković u serijalu ‘Borderland Soundtrack’

Serijal je sniman 2016. i 2017. godine. Učestvovalo je preko 70 glazbenika, teoretičara, pisaca, novinara iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Sarajeva, Zenice, Ljubljane, Maribora, Kopra, Skoplja, Berlina… Među njima su: Darko Rundek, Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Koja (Disciplina Kičme), Zoran Predin (Lačni Franz), Mirko Srdić (Elvis J.Kurtović), Aleksandar Stojković ST (Goribor) Edo Maajka, Damir Avdić, Marko Šelić Marčelo, Sara Renar, Boris Vlastelica (Repetitor), Mile Kekin (Hladno pivo), Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda), Nenad Marić (Kralj Čačka), Mitja Velikonja (kulturolog), Branimir Slijepčević Brada (Art & Music festival), Gregor Tomc (sociolog, osnivač Pankrta), Ana Hofman (etnomuzikološkinja), Petar Janjatović (novinar i publicista), Ana Martinoli (teoretičarka medija), Ante Perković (novinar, publicista i muzičar), Selvedin Avdić (novinar i pisac), Igor Bašin (novinar i publicista), Aleksandar Dragaš (muzički novinar), Rüdiger Rossig (novinar i publicista iz Berlina), Vladimir Arsenijević (pisac), Dragan Markovina (povijesničar), Boris Dežulović (novinar i pisac), Predrag Lucić (novinar i pisac), zatim članovi grupa Kanda, Kodža i Nebojša, Let 3, KUD Idijoti, TBF, Goblini, Atheist Rap, Darkwood dub, Dubioza kolektiv, Jarboli, Billy Andol, kao i članovi i članice samoorganiziranih zborova „Kombinat“, „Raspejani Skopjani“, „Horkestar“ i drugi.

Zoran Kostić Cane u serijalu ‘Borderland Soundtrack’

“Serijal nema pretenzija da nameće bilo kakav okvir nostalgičnog putovanja kroz izgubljeni duh vremena, već kritički propituje sociološki aspekt povezanosti muzike sa društvenim procesima, kao i njen emancipatorski potencijal u razvijanju kritičke svesti. U širem kontekstu govori o nepristajanju pojedinaca na nametnute identitete i uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi, sveopšti teror politike, populizam i spektakularizovana društvena stvarnost. Posmatrano u kontestu Balkana, serijal predstavlja i svojevrsno svedočanstvo o antinacionalističkom diskursu muzičara. Ističe važnost razvoja društva na individualnoj, a ne kolektivnoj svesti koja je podupirala konfliktnu prošlost i još uvek je podgreva kroz strah, kako od fizičkih granica, tako i onih nevidljivih stvorenih u glavama ljudi. Granice ne moraju da budu prepreke, već mogu da predstavljaju nadu da je izvan njih sve drugačije i ohrabrujuće. Zato je poruka serijala da se ne odustaje od osvajanja prostora slobode i potrage za identitetom koja sebe traži u odnosu na one vrednosti koje smo u međuvremenu izgubili! Sloboda nije datost i zato se mora stalno osvajati i potvrđivati!”, riječi su autorice Brankice Drašković.

Damir Avdić u serijalu Borderland Soundtrack

Premijerno prikazivanje kreće na drugom programu Radio-televizije Srbije u 22.30 (reprizno na RTS1 u 00.20 ), a gledatelji u regiji i šire moći će je pratiti na RTS svet /RTS satelit srijedom u 22.00. Internet streaming (stranica RTS, OTT platforma „ RTS Planeta „ i drugi portali) u real timeu u svim zakazanim terminima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X