Kruder & Dorfmeister u Laubi – nostalgični trip u devedesete

Nakon big beat bombardiranja kemijske braće prošle subote, partijaneri devedesetih ovoga su vikenda u Laubi dobili i after u obliku austrijskih acid jazz/trip-hop/downtempo bogova Petera Krudera i Richarda Dorfmeistera.

Kruder & Dorfmeister u Laubi (Foto: Marko Lopac)

S obzirom da se u publici našao i zavidan broj veterana raveova iz nekih daljih vremena, vjerujem da su barem neki od njih dijelili moju nevjericu zbog informacije da nastup počinje pola sata iza ponoći. Bečki dvojac u rekordnom je roku ušutkao moje zanovijetanje i trosatnim me setom uvjerio da i danas spada među najmoćnije i najeklektičnije DJ actove na svijetu. Bila je to prava audiovizualna enciklopedija glazbe iz svih kutaka svijeta u rasponu od afričkih udaraljki, napušenog duba i senzualnosti bossanove do psihodeličnih eskapada i svega što se spomenutog krajem osamdesetih i devedesetih događalo u elektronici.

Kruder & Dorfmeister u Laubi (Foto: Marko Lopac)

Tako su na plesni podij lansirali čak i Morrisonove ‘jahače oluje’ ili stihove kojima Roger Waters i Dave Gilmour pokušavaju shvatiti što se dogodilo Sydu Barrettu, da bi nam već u idućem trenutku kosti protresao drum’n’bass Ronija Sizea ili neki sedirani, sporogoreći trip-hop. Ima tu i acid-housea, disca, synth-popa, darkcorea i brutalnijih techno udara, a u svemu tome možda mi je nedostajalo malo više onog magičnog jazzy chillouta u koji su nas prije dvadesetak godina redovno odvodili svojim izdanjima “K&D Sessions” ili “DJ Kicks”.

Kruder & Dorfmeister u Laubi (Foto: Marko Lopac)

Radeći nove verzije tadašnjih suvremenika među prvima su dokazivali koliko remiks može biti kreativan i originalan i koliko može izmijeniti, nerijetko i popraviti pjesmu. Živim nastupima sve to udižu na n-tu potenciju, zbog čega je skoro nemoguće predvidjeti na kakve ćete se ritmove mrdati za pet ili deset minuta, ponekad i tijekom iste skladbe. Sve to Krudera i Dorfmeistera čini jednima od elektronskih izvođača koje stvarno treba pogledati uživo, posebno kada, kao u Laubi, zvuku pridodaju lasere, boje, vizuale i sve ostalo što se vrtjelo na video zidu u režiji austrijskog tandema lichterloh. Završnica, ujedno i kulminacija večeri stigla je pri samom kraju i protekla u znaku „K&D Sessions“, odnosno klasika „Speechless“ i za ovu prigodu temeljito transformirane „Useless“.

Kruder & Dorfmeister u Laubi (Foto: Marko Lopac)

U konačnici, u tjedan dana proživjeli smo dva nostalgična tripa u devedesete, vrijeme kada se često činilo da je elektronika najuzbudljivija i najzanimljivija glazba na svijetu. Stara garda još uvijek je u formi, a kakvo je stanje među njihovim nasljednicima pretjerano više i ne pratim – ipak sam danas među onima koji zanovijetaju što party počinje u pol jedan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X