Kubrickova ‘Odiseja u svemiru’ prvi će puta biti prikazana u nadrealnoj 8K rezoluciji

Filmski negativi su ponovno skenirani i popravljeni za novu verziju filmskog klasika.

  • 21
    Shares
2001: Odiseja u svemiru, filmski isječak s monolitom (izvor: Wikipedia)

Warner Bros ponovno se bacio u filmski studio kako bi tehnički maksimalno dotjerao Kubrickovu “Odiseju u svemiru” i to na način da odgovara zahtjevima japanske televizijske kuće NHK. Naime, NHK će ovu subotu za svoje gledatelje premijerno predstaviti novi televizijski kanal s 8K rezolucijom što je apsolutni presedan u isporučivanju televizijske slike. Format 8K je 16 puta “kristalniji” od uobičajene HD TV rezolucije, a sliku pokriva ukupnih 8000 piksela.

Prvi program kojeg NHK u takvim tehničkim uvjetima slike želi emitirati jest upravo Kubrickova “Odiseja u svemiru”.

“Mnoge poznate scene postati će još življe s naglaskom na detalje prikazane u izuzetnoj filmskoj slici redatelja Stanleya Kubricka. Stvoriti će se osjećaj stvarnog putovanja kroz prostor, a film će se u punoj mjeri prvi put moći uživati kod kuće”, stoji u priopćenju NHK-a.

Kako planiraju, NHK će sljedeće godine za širu javnost emitirati i “My Fair Lady” s Audrey Hepburn, a u istoj rezoluciji planiraju pokriti i Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Podsjećamo, u 8K rezolucijskom formatu najčešće mogu uživati tek oni s debelim bankovnim računom. Na današnjem tržištu 8K televizije proizvode tek Samsung i LG no one koštaju otprilike oko 80 tisuća kuna.

  • 21
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X